Počeo sastanak: Vučić dočekao izraelskog predsednika Hercoga ispred Palate Srbija

 
E. K.
E. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 9

U Palati Srbija počeo je tet-a-tet sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Izraela Isaka Hercoga.

Nakon sastanka dvojice predsednika uslediće i plenarni sastanak delegacija Srbije i Izraela predvođenih predsednikom Vučićem i predsednikom Hercogom.

Aleksandar Vučić i Isak Hercog Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Dvojica predsednika obratiće se zatim medijima u 11 i 55 sati, a imaće i uvodna obraćanja na okruglom stolu na temu "Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izrael" koji je zakazan za 12 i 15 sati.

Doček ispred Palate Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas ispred Palate Srbija predsednika Izraela Isaka Hercoga uz najviše državne počasti.

Izraelskom predsedniku je priređen svečani doček uz počasni stroj Garde i uz intoniranje himni Izraela i Srbije.

Aleksandar Vučić i Isak Hercog Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Pored Vučića, predsednika Izraela dočekali su ministri u Vladi Srbije - Siniša Mali, Marko Đurić, Dejan Ristić, Maja Popović kao i direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović.

Nakon svečanog dočeka uslediće tet-a-tet sastanak dvojice predsednika.

U okviru biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Izraela predvođenih Vučićem i Hercogom od 11.15 časova.

Dvojica predsednika obratiće se zatim medijima, a imaće i uvodna obraćanja na okruglom stolu na temu "Sinergija u inovacijama i trgovini, razgovori Srbije i Izrael" koji je zakazan za 12.15 sati.

Za 13.00 časova zakazan je sastanak Hercoga sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem, dok će se u 15.50 sastati sa predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić.

Predsednik Izraela, inače, nakon Srbije posetiće i Albaniju, gde je prema navodima medija predviđeno da se sretne sa predsednikom i premijerom te zemlje Bajramom Begajem i Edijem Ramom.

U januaru ove godine, Vučić je razgovarao telefonom sa Hercogom i tada je konstatovano da odnosi dveju država treba da odražavaju bliskost dva naroda.

Na sastanku sa novom ambasadorkom Izraela u Srbiji Avivit Bar Ilan ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić juče je ocenio da će poseta izraeskog predsednika biti prilika za unapređenje bilateralnih odnosa na svim nivoima, a ambasadorku je informisao i o teškom položaju Srba na Kosovu.

Sa ambasadorkom Izraela razgovarala je juče i predsednica skupštine Srbije Ana Brnabić koja je izrazila uverenje da će poseta predsednika Izraela "dati važan impuls za novu fazu u razvoju bilateralnih odnosa" koji su ocenjeni kao tradicionalno dobri.

Diplomatski odnosi su uspostavljeni 1948. godine, a prekinuti od 1967. do 1991, kada su zvanično obnovljeni.

Razvoj odnosa sa Izraelom zasnovan je na istorijskoj bliskosti srpskog i jevrejskog naroda, koja je iskazana i kroz zajedničko stradanje tokom Drugog svetskog rata.

Prvi put u zvaničnoj poseti Srbije predsednik Izraela bio je 26. jula 2018. godine, a kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao tadašnjeg predsednika Izraela Ruvena Rivlina uz najviše državne i vojne počasti.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Ambasadom Izraela organizuje danas okrugli sto "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela".

U okviru događaja predviđeno je potpisivanje tri memoranduma o razumevanju između Privredne komore Srbije i Izraelskog instituta za izvoz i međunarodnu saradnju, Federacije izraelskih privrednih komora i Saveza industrijskih proizvođača Izraela.

Takođe, zajednička izjava u oblasti tehnoloških inovacija biće potpisana između Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije i Uprave za inovacije Izraela.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Izraela, prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) prošle godine iznosila 112,3 miliona evra, što predstavlja neznatno povećanje u odnosu na 2022. godinu, kada je iznosila 107,2 miliona.

Što se investicija tiče Izrael je jedan od značajnijih investitora u našoj zemlji, a najznačajnije investicije su u oblasti transporta i izgradnje nekretnina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Stara zgrada Glavne železničke stanice poznata je po ovom rimskom broju: Umete li da ga pročitate

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strahinja

    11. septembar 2024 | 11:05

    Zelimo Hercogu ugodan boravak u nasoj zemlji

  • Milos

    11. septembar 2024 | 11:05

    Poseta predsednika Hercoga omogućava Srbiji da istakne svoje međunarodne ambicije i doprinosi stabilnosti i razvoju u regionu.

  • gundjalo

    11. septembar 2024 | 10:55

    Nadamo se sto vecem uspehu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA