Ministar Ristić razgovarao sa predsednicom Evropske federacije novinara Majom Sever

 
E. T.
E. T.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ministar informisanja i telekomunikacija g. Dejan Ristić susreo se juče u Zagrebu sa gospođom Majom Sever, predsednicom Evropske federacije novinara. Tokom dužeg i otvorenog razgovora analizirani su stanje na međunarodnoj medijskoj sceni, globalni politički, društveni, ekonomski, bezbednosni i drugi izazovi u oblasti javnog informisanja, kao i mogući mehanizmi za njihovo postepeno otklanjanje.

Sagovornici su posebnu pažnju posvetili stanju u oblasti javnog informisanja u našem regionu te ukazali na prisustvo prethodno navedenih globalnih izazova. Naglašen je poseban značaj unapređenja legislativnog okvira, poštovanje nacionalnih i međunarodnih profesionalnih i etičkih standarda, kao i potreba kontinuiranog jačanja kapaciteta unutar oblasti javnog informisanja.

Dužnu pažnju sagovornici su posvetili pitanju bezbednosti novinara i naglasili obavezu svih činilaca da se suprotstavljaju toj društvenoj pošasti. Razgovarano je i o posebnoj obavezi nosilaca javnih dužnosti, novinara i njihovih udruženja da afirmišu medijski pluralizam, kao i pluralizam mišljenja. Ukazano je i na obavezu medijskih poslenika da afirmišu i poštuju profesionalne i etičke standarde, nacionalno zakonodavstvo i odgovarajuće međunarodne norme i propise.

Ministar g. Ristić i gđa Sever saglasili su se sa time da je dijalog jedan od najefikasnijih mehanizama za otklanjanje izazova i unapređenje u oblasti javnog informisanja te izrazili opredeljenje za uspostavljanje redovne komunikacije Ministarstva i Evropske federacije novinara.

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja kneza Mihaila obeležena na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA