Ristić: Jasenovac prostor najveće Golgote srpskog naroda u čitavoj njegovoj istoriji

 
E. T.
E. T.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Ristić: Jasenovac prostor najveće Golgote srpskog naroda u čitavoj njegovoj istoriji

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izjavio je danas, na obeležavanju sećanja na Svete novomučenike jasenovačke, da je Jasenovac prostor najveće Golgote srpskog naroda u čitavoj njegovoj istoriji.

"Istovremeno, Jasenovac je i mesto pobede života nad smrću i ljubavi nad mržnjom jer je srpski narod, uprkos bezmernom stradanju u kontekstu genocida koji je nad njim tokom Drugog svetskog rata izvršila hrvatska država, iz tog oružanog sukoba izašao kao pobednik", rekao je Ristić, a saopštilo je Ministarstvo informisanja.

Ministar je kazao da je Jasenovac i mesto koje nadilazi svaki ljudsku logiku budući da je, sledeći Hristovu žrtvu, srpski narod na tom mestu strašno postradao, ali nakon 22. aprila 1945. godine i vaskrsao u svoj svojoj plemenitosti, dobroti i snazi.

Nakon svete arhijerejske liturgije, Ristić je rekao da je Jasenovac mesto nepojmljivog stradanja pripadnika našeg srpskog naroda na kome trajno vlada atmosfera Velike Subote.

Molitveno proslavljanje Svetih novomučenika jasenovačkih organizovala je srpska pravoslavna Eparhija pakračko-slavonska.

Molitvenoj proslavi prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik predsednika Vlade Srbije Sava Stambolić, ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević, državni sekretari u ministarstvima Srbije, ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina, princ Filip Karađorđević i brojne druge ličnosti.

"Okuplja se sve veći i veći broj Srba i ne samo Srba, već i pripadnika romskog i jevrejskog naroda i svih onih potomaka jasenovačkih žrtava, kako bismo ih molitveno proslavili, kako bismo još jednom dali zavet da ih nikada nećemo zaboraviti. I ne samo jasenovačke žrtve, već sve žrtve pripadnike srpskog naroda koji su stradali usled posledica genocida koja je nad njima izvršila Hrvatska država u Drugom svjetskom ratu. A Jasenovac jeste bio i stvarni i simbolički epicentar tog genocida", rekao je Ristić, prenosi RTRS.

Marko Gojković, koji je preživeo logor Jasenovac, rekao je da je u logoru bio od jula 1942. do februara 1943. godine.

Kako prenosi RTRS, on je rekao da je 11 članova njegove porodice bilo u logoru, a preživelo je svega njih četvoro.

Gojković je naveo da su se deca u logoru razboljevala od hrane, kao i da nije bilo dozvoljeno da se žrtve sahranjuju u groblju, već pored njega.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Evropa na udaru nevremena: U Mađarskoj na snazi zaštita od poplava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    7. septembar 2024 | 16:24

    SRPSKA GOLGOTA POD BUDNIM OKOM JOSKE FERDINANDA ,PAPE I STALJINA KOME JE JAVLJANO DA STRADAJU KOMUNISTI!!!

  • Miško

    7. septembar 2024 | 16:12

    Pa znamo to napamet... Zar moraš da ideš tamo da nam to saopštiš... I čemu ta stalna podsećanja koja nikako ne doprinose ni normalizaciji ni pomirenju na Balkanu? A mi utvrdimo da smo faktor stabilnosti i normalizaciji odnosa sa susedima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA