Vulin: Pregovori o gasnom aranžmanu počeće uskoro, konačnu reč daće predsednici Vučić i Putin

 
J. P.
J. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

"Trgovinska razmena sa Ruskom Federacijom je važna za Srbiju i to je bio veoma važan deo sastanka sa predsednikom RF Vladimirom Putinom. To pokazuje koliko predesednik Putin vodi računa o Srbiji. To je za Rusiju statistička greška, a za nas je to mnogo i mnogo nam znači. Vrlo brzo će ministar Popović koji je predsednik mešovitog vladinog tela imati sastanak sa ruskim kolegam da se vidi šta može se uradi da se situacija poboljša", izjavio je potpredsednik Vlade RSAleksandar Vulinu jutarnjem Dnevniku RTS-a upitan da prokomentariše navode ruskog predsednika da je zabeležen pad ekonomske razmene.

Potpredsednik Vulin je istakao da Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. "Dakle nema prepreka, treba i možemo da radimo. Rusko tržište je toliko veliko da mi ne možemo da zadovoljimo ni delić njegovih potreba ali i te kako možemo da zadovoljimo potrebe Srbije i naše privrede. Da li mislite da bi preživeli ovu zimu bez ruskog gasa? Siguran sam da je to jedna od stvari o kojoj će razgovarati dva predsednika kada se budu čuli ili videli".

"Zamolio sam predsednika Putina i on se složio sa tim, kao i što sam razgovarao i sa ministrom energetike RF, potpredsednikom vlade i ministrom ekonomije, da pregovore o gasnom aranžmanu počnemo odmah i da nema potrebe da čekamo mart ili maj. Složili su se sa tim. Naravno, pečat na to i konačnu odluku doneće dva predsednika. To je uvek politička odluka, to nije samo ekonomija", rekao je potpredsednik Vulin.

"Hrvatima je teško da shvate da Srbija vodi samostalnu politiku"

"Hrvatima je uvek posebno zanimljivo sve što Srbija radi. Hrvatska politika je mešavina kompleksa i griže savesti kada je Srbija u pitanju. Tako da sve što Srbija radi za njih je strašno bitno, ali ovo zaista jeste jako važno. Ja sam samo potpredsednik Vlade Srbije, a da me primi predsednik najveće zemlje na svetu to govori o odnosu ne prema meni, ja sam potpuno nevažan, već o odnosu prema Srbiji. To se njima ne bi desilo ni da nisu uveli sankcije Ruskoj Federaciji", izjavio je potpredsednik Vlade RS Aleksandar Vulin u jutarnjem Dnevniku RTS-a upitan da prokomentariše pisanja hrvatskih medija o njegovom sastanku sa predsednikom RF Vladimirom Putinom.

"Razumem ih da su prilično nervozni zbog toga i razumem koliko je njima teško da shvate da jedna zemlja kao što je Srbija može da vodi samostalnu politiku. Mi ne moramo da pitamo nikoga. Da li stvarno mislite da je to što sam ja bio kod predsednika Putina obradovalo neke Amerikance, Evropljane ili neki NATO? Mi ne moramo da pitamo nikoga, to je naša politika, naša pozicija. Branimo sopstvene interese. Da se posvadjamo sa Rusijom, zašto? Da izgubimo najvećeg i vekovnog prijatelja da bismo dobli kog novog prijatelja? Nijednog. Nećemo se posvadjati i zahvaljujući tome što predsednik Vučić vodi samostalnu spoljnu politiku i samostalnu politiku miožemo ovako da se ponašamo. Za Hrvate je to apsolutno nedostižno, oni prvo moraju da pitaju nekog ambasadora", rekao je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

(Telegraf.rs)

Video: Nikada neće biti zaboravljen: Knjiga žalosti zbog smrti Bore Đorđevića postavljena u Domu kulture

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. septembar 2024 | 12:33

    NAMA SRBIMA NEMA OPSTANKA BEZ RUSKE BRACE !!! SLAVA PUTINU!!!

  • PrAvEdNiK.no1

    6. septembar 2024 | 16:19

    Zasto vulin plače kad gleda Titanik?Žao mu gvožđa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA