Dačić i Žumangarin na sastanku: Odnosi između Srbije i Kazahstana tradicionalno veoma dobri i prijateljski

 
E. H.
E. H.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Palati Srbija sa potpredsednikom Vlade Republike Kazahstan Serikom Žumangarinom povodom održavanja Trećeg zasedanja Međuvladine srpsko-kazahstanske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju.

Ministar Dačić je naglasio važnost intenziviranja razmena poseta na visokom i najvišem nivou u cilju što boljeg međusobnog razumevanja i unapređenja bilateralne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Ovom prilikom ministar Dačić je zahvalio Republici Kazahstan na političkoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, posebno za principijelnu poziciju Republike Kazahstan po pitanju nepriznavanja takozvanog Kosova.

Dačić je podsetio i da su Republika Srbija i Republika Kazahstan 2021. godine obeležile 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i potvrdile zajedničku spremnost da intenziviraju politički dijalog i daju novi podsticaj unapređenju bilateralnih odnosa, dodavši da je otvaranje ambasade Republike Kazahstan u Srbiji 2019. godine dodatno doprinelo unapređenju odnosa dve zemlje.

Dačić i Žumangarin su konstatovali da su ukupni odnosi između Republike Srbije i Republike Kazahstan tradicionalno veoma dobri i prijateljski sa perspektivom daljeg razvoja, kao i da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje naročito u oblasti trgovinske razmene roba i usluga, prerađivačke industrije, energetike, infrastrukture, poljoprivrede i farmaceutske industrije.

Oni su izrazili očekivanje da će održavanje Međuvladine srpsko-kazahstanske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju dati konkretan doprinos dodatnom unapređenju i proširenju bilateralne ekonomske saradnje, odnosno daljem širenju trgovinskih, ekonomskih i investicionih veza.

Ministar Dačić izrazio je posebno zadovoljstvo zbog predstojeće posete predsednika Republike Kazahstan Kasima Žomarta Tokajeva našoj zemlji, koja svedoči o značaju prijateljskih odnosa i čvrstom opredeljenju za dalji razvoj i produbljivanje ukupne saradnje dveju prijateljskih država.

(Telegraf.rs)

Video: Hiljade okupljenih u Minhenu: Srbi slave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA