Brnabić razgovarala sa delegacijom Vlade Severne Makedonije o daljem unapređenju odnosa

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Brnabić razgovarala sa delegacijom Vlade S. Makedonije o daljem unapređenju odnosa

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa delegacijom Vlade Republike Severne Makedonije, a na sastanku je zaključeno da će se obe strane fokusirati na realizaciji konkretnih projekata i inicijativa, sa ciljem dalje integracije i unapređenja odnosa između Srbije i Severne Makedonije, koje će doprineti regionalnoj stabilnosti i prosperitetu.

Delegaciju Severne Makedonije čine potpredsednik Vlade i ministar za odnose među zajednicama Ivan Stoilković, potpredsednik Vlade i ministar saobraćaja i veza Aleksandar Nikoloski i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Timčo Mucunski.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo zbog posete i uputila čestitke na formiranju nove Vlade i dodala da Severna Makedonija uvek može računati na iskrenu podršku i partnerstvo iz Srbije.

Tokom sastanka, razmatrane su mogućnosti daljeg razvoja prijateljskih odnosa, oslanjajući se na zajedničku istoriju i bliske kulturne veze, navodi se u saopštenje Narodne Skupštine.

Poseban akcenat stavljen je na parlamentarnu saradnju, uz obostrano zadovoljstvo što je u Sobranju Republike Severne Makedonije formirana parlamentarna grupa prijateljstva sa Srbijom.

Ova inicijativa će dodatno ojačati političke i diplomatske odnose, pružajući nove mogućnosti za unapređenje bilateralnog dijaloga.

Predsednica Brnabić je istakla važnost Republike Severne Makedonije kao privrednog partnera Srbije, kako u oblasti spoljnotrgovinske razmene, tako i u investicionoj saradnji.

Razgovarano je i o Protokolu potpisanom u Skoplju koji omogućava uspostavljanje slobodnog tržišta rada u okviru inicijative Otvoreni Balkan, što će doprineti poboljšanju poslovnog ambijenta i rešavanju problema nedostatka radne snage.

Potpredsednik Stoilković je takođe izrazio zadovoljstvo zbog jačanja saradnje i naglasio da snažne i trajne veze između dva naroda predstavljaju čvrstu osnovu za dalje unapređenje saradnje na svim nivoima.

Stoilković je dodao da će aktivno raditi na tome da učestvuju na predstojećem svetskom izložbenom događaju EXPO 2027, što će biti još jedan važan korak u unapređenju međusobnih odnosa i promociji regiona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kometarske kolone na graničnom prelazu između Srbije i Severne Makedonij: Jednoj devojci pozlilo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA