"Bogatstvo različitosti": Projekat za inkluzivnije obrazovanje u Srbiji

 
K. P.
K. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Nacionalna asocijacija pedagoških asistenata, u saradnji sa ključnim partnerima, sprovodi obuku za zaposlene u obrazovnim ustanovama s ciljem smanjenja diskriminacije i unapređenja inkluzije učenika romske nacionalnosti

U cilju unapređenja inkluzije i smanjenja diskriminacije u obrazovnim ustanovama, Nacionalna asocijacija pedagoških asistenata (NAPA), u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine i Asocijacijom koordinatora za romska pitanja, pokrenula je projekat pod nazivom „Bogatstvo različitosti”. Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva prosvete i realizuje se u periodu od 1. aprila do 30. novembra 2024. godine.

Projekat „Bogatstvo različitosti” ima za cilj razvijanje pozitivnog odnosa prema različitostima kod učenika osnovnoškolskog uzrasta, s posebnim fokusom na smanjenje diskriminacije prema društveno osetljivim grupama, naročito učenicima romske nacionalnosti. Ovaj projekat ima za cilj stvaranje pozitivnog i sigurnog okruženja u školama, gde će svi učenici moći da se osećaju prihvaćeno i poštovano.

Kao deo ovog projekta, organizovane su obuke za pedagoške asistente i zaposlene u obrazovnim ustanovama. Obuke su održane u Nisu i Beogradu, i obuhvatile su niz tema koje se tiču uvažavanja različitosti, promovisanja tolerancije i izgradnje inkluzivnog školskog okruženja. Učesnici su imali priliku da razmene iskustva i steknu nove veštine koje će im pomoći u svakodnevnom radu sa učenicima.

Projekat "Bogatstvo različitosti" predstavlja važan korak ka stvaranju inkluzivnijeg obrazovnog sistema u Srbiji. Kroz edukaciju i osnaživanje pedagoških asistenata i zaposlenih u školama, ovaj projekat doprinosi smanjenju predrasuda i diskriminacije, te stvaranju bezbednog i podržavajućeg okruženja za sve učenike, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Nastavak i širenje ovakvih inicijativa ključno je za dugoročno unapređenje kvaliteta obrazovanja i društvene kohezije.

(Telegraf.rs)

Video: Muškarac ležao nasred puta u Novom Sadu: Vozači u šoku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA