Vučević: Svaki građanin Srbije je bezbedan, ne smemo da dozvolimo da nas dele

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 5

Vučević: Svaki građanin Srbije je bezbedan, ne smemo da dozvolimo da nas dele

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je u Novom Pazaru da svaki građanin Srbije, bez obzira na nacionalnost ili veroispovest mora da bude i jeste bezbedan u Srbiji i da ne sme da se dozvoli da nas iko deli, jer kako je rekao, neprijatelji Srbije to rade vekovima.

"I to je nešto o čemu nema pregovora i nema razmišljanja. Kao što svako ko krši zakon i Ustav ove države, bez obzira da li je ove ili one nacionalnosti ili veroispovesti, je isto odgovoran i ne može da bude zaštićen zbog toga", rekao je Vučević odgovarajući na pitanja novinara nakon obilaska sportske sale u Novom Pazaru.

Vučević je rekao da je važno da se držimo zajedno i da je njegova suštinska poruka dolaska u Novi Pazar da žele da nas podele oni koji nam vekovima ne dozvoljavaju da živimo u miru.

"To su svi oni koji ne žele da mi budemo stabilni i nezavisni, nego žele da zavisimo od nekih drugih. Svi oni koji nikad nisu dozvolili da se balkanski narodi dogovaraju na Balkanu", rekao je Vučević i ocenio da bi se Srbi, Bošnjaci i drugi narodi koji ovde žive lakše dogovarali sami i u Bosni, i u Srbiji, i svuda.

"Nego uvek mora da dođe neko ko je pametniji od nas sa strane pa da nam on nešto moderira i da nam on nudi neke dobre usluge", rekao je Vučević.

Dodao je da, kada pogledate istorijske knjige, bez obzira ko ih je pisao, da li srpski istoričar ili bošnjački istoričar, videće se da je uvek neko sa strane dolazio.

"Ne smemo da dozvolimo da nas podele oni koji bi da posvađaju muslimane i pravoslavne hrišćane. Pa neka svako donese zaključak ko je to. A ja mislim da je svako dovoljno informisan i svestan ko to radi i zašto to radi. To je nešto što ne smemo da dozvolimo", poručio je premijer.

On je rekao da nema nikakav problem sa eventualnim većim učešćem Bošnjaka u državnim organima, ali da bi voleo da vidi veće aktivnosti bošnjačke zajednice sa željom da učestvuje u tim organima.

"Siguran sam da nije potpuno proporcija kakva bi trebalo, kao što sam siguran da ne možete uvek po nacionalnom ili verskom ključu da popunjavate sva mesta. Imali smo taj projekat u bivšoj Jugoslaviji, pa se nije pokazao potpuno uspešim, ali ravnomernija i ravnopravnija zastupljenost svih koji žive u našoj državi je potrebna i neophodna", rekao je Vučević.

Dodao je da to iskreno misli, pošto dolazi iz sredine koja je više nacionalna i više verska i uvek je te stvari razumeo ili se trudio da ih razume.

Istakao je da je ponosan što vladu, koju predvodi, ima dva bošnjačka ministra i da nema problem da ih sutra bude još više, ali da bi voleo da vidi i veću aktivnosti bošnjačke zajednice sa željom da učestvuje u državnim organima, i to ne samo u Pazaru, Sjenici ili Tutinu, nego da to bude na teritoriji cele Republike.

"Ja sam s ministrom turizma i omladine Huseinom Memićem imao nekoliko razgovara. Rekao sam mu nemoj samo da se baviš ovim delom Srbije, ti si ministar za celu Srbiju. Bez obzira iz koje stranke dolaziš ili kom narodu pripadaš, ti si ministar za celu državu i ravnopravan si kao svi drugi ministri. Bez obzira koje su nacije, vere ili iz kog grada su došli", naveo je Vučević.

On je dodao da veruje da je Memić osetio da ima pravu i punu podršku.

"Treba još mnogo od toga da radimo i nećemo ni sutra sve promeniti da bude idealno, ali će biti optimalnije", poručio je Vučević.

On je odbacio, kao "neverovatnu glupost", tvrdnje Nenada Čanka i Sonje Biserko koji su prilikom susreta sa premijerom prištinskih privremenih institucija Aljbinom Kurtijem rekli da, prema njihovim informacijama, Srbija želi Srbe sa KiM da preseli u Rašku oblast.

Premijer je ocenio da je ta izjava data da bi se napravila tenzija između Srba i Bošnjaka u Raškoj oblasti.

"Da bi pravili alibi Kurtiju za nastavak terora i pritiska nad Srbima na KiM, da ako, ne daj Bože, Srbi krenu da napuštaju masovno sever, da kažu da je to odavno pripremljena akcija od strane Beograda. A onda, imaju još ovaj posebno odvratan deo da bi to neko radio namerno i menjao međuetničku strukturu ovde u raškoj ili sandžačkoj oblasti", upozorio je Vučević.

Istakao je da se Srbija bori da zadrži svakog Srbina na KiM.

"Nama je opstanak Srbije na KiM direktno povezan sa opstankom Srba na KiM. Suštinski, nema Srbije na KiM bez Srba u njoj", naglasio je Vučević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Dačić iz Kine: "Dogovorene aktivnosti u oblasti unutrašnjih poslova"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boško

    4. septembar 2024 | 05:01

    Dele namerno ovi iz opozicije i to je već odavno jasno kao dan!

  • Žika

    4. septembar 2024 | 05:03

    Pa bar u Srbiji nema više tog nekog nacionalizma niti ko bilo koga maltretira po to pitanju..

  • Strahinja

    4. septembar 2024 | 07:28

    Ovi ljudi brinu o našoj bezbednosti, bravo. Hvala Vam!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA