Oglasio se KFOR o snagama na mostu na Ibru: Dodatni resursi privremeno stacionirani kao deo periodične obuke

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Dodatni resursi koji pripadaju Multinacionalnoj specijalizovanoj jedinici KFOR-a privremeno su stacionirani na glavnom mostu preko reke Ibar u Kosovskoj Mitrovici, rečeno je za Tanjug u toj misiji.

U odgovoru na pitanje da li je KFOR pojačao svoje snage na mostu na Ibru nakon što je tzv. kosovska policija upala u srpske institucije na severu KiM i nakon najava Prištine da će most otvoriti za saobraćaj automobila, navedeno je da su dodatna raspoređivanja deo periodične obuke koju KFOR sprovodi kako bi "testirao svoje dugogodišnje procedure i zaštitio svoje najviše operativne standarde".

KFOR navodi da je stalno prisutan na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici i da nastavlja da sprovodi redovne patrole u ​​njegovoj okolini.

Na pitanje kakva je trenutna situacija na severu KiM, navedeno je da KFOR prati bezbednosnu situaciju na severu i ostaje na oprezu.

"U dobrom je položaju da preduzme sve neophodne mere kako bi nastavio da ispunjava svoj mandat UN-a i da odgovori na svaki dalji relevantan razvoj događaja", ističu u odgovoru.

Misija je ponovila svoju čvrstu posvećenost da doprinese bezbednom i sigurnom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na KiM, u svakom trenutku i nepristrasno, pod mandatom UN.

Italijanski karabinjeri stalno su stacionirani na mostu na Ibru, a danas su na mostu raspoređeni i pripadnici jedinice za razbijanje demonstracija iz italijanskog sastava KFOR-a, koji su, kako je rečeno novinarima, izveli pokaznu vežbu i trenutno su raspoređeni u na mostu.

Na mostu u Kosovskoj Mitrovici juče su pripadnici češkog kontingenta KFOR-a na jedno vreme postavili kordon, ali su se kasnije povukli.

Na mostu su od juče i dva oklopna vozila KFOR.

Tzv. kosovska policija upala je u petak u zgrade Privremenih organa Vlade Srbije u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Delegacija Srpske liste juče je na osvojenim sastancima sa ambasadorima zemalja Kvinte, zamenikom komandanta KFOR i šeficom UNMIK Karolin Zijade ukazala na potrebu hitne akcije međunarodnih predstavnika, povratak na pređašnje stanje i sprečavanje novih jednostranih poteza Prištine kojima se proteruju Srbi sa Kosova i Metohije.

Najnoviju jednostranu akciju Prištine osudili su misija EU u Prištini, kao i ambasada SAD i ambasadori Nemačke, Velike Britanije i Francuske.

Priština je najavila i otvaranje mosta na Ibru za saobraćaj automobila, iako se tome protiv Srbi na KiM i Beograd, ističući da to ugrožava bezbednost Srba u Pokrajini.

Otvaranju mosta u ovom trenutku protive se i EU, SAD, KFOR i Kvinta, navodeći da to pitanje treba da bude deo dijaloga Beograda i Prištine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA