Lajčak: Makron je bio jasan - jedini put za normalizaciju odnosa je Ohridski sporazum

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je danas da je francuski predsednik Emanuel Makron prilikom posete Beogradu bio jasan, a to je da je jedini put za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine Ohridski sporazum.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da se Srbija nije povukla iz sporazuma, kako tvrdi predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, da su sve obaveze Srbije u okviru sporazuma ugrađene u plan pristupanja Srbije EU, u okviru poglavlja 35, pa su i pravno obavezujuće između Srbije i Evropske unije.

"Dakle, nema potrebe za alternativnim pristupima. Mislim da je predsednik (Francuske Emanuel) Makron to rekao juče veoma jasno: Put je postavljen, i taj put je Ohridski sporazum. I jasno je stavio do znanja da u potpunosti podržava Ohridski sporazum. Francuska je igrala veoma važnu i aktivnu ulogu. I drugo, da nema alternative primeni Ohridskog sporazuma. To je, mislim, bilo vrlo jasno iz onoga što je rekao", rekao je Lajčak.

On je rekao da je dijalog ključan za Beograd i Prištinu ako su ozbiljni u pogledu svojih evropskih aspiracija, jer je EU vrlo jasno stavila do znanja da pre nego što se ozbiljno razmotri pristupanje, dve strane moraju da normalizuju svoje odnose.

"Dakle, nema načina da se to zaobiđe. To je jedna stvar. Drugo, EU je posrednik u ovom procesu, ali proces je u vlasništvu dve strane, Kosova i Srbije. I činimo sve da im pomognemo da normalizuju svoje odnose. Ali, kao što sam rekao, brzina procesa i rezultati procesa ne zavise od EU, zavise od strana u tom procesu", rekao je Lajčak.

On je rekao da je do sada najvažnije dostignuće u dijalogu sporazum o putu normalizacije koji je postignut i dogovoren prošle godine u Ohridu, sa kojim, u suštini, više nema potrebe za pregovorima, ali postoji potreba za implementacijom.

"Određene stvari su urađene, ali očigledno sam marta prošle godine u Ohridu očekivao da ćemo biti mnogo uspešniji u realizaciji (sporazuma). Normalizacija znači win-win situaciju (da svi dobijaju). Normalizacija znači da se sporazum može prodati javnosti, parlamentima, i na Kosovu i u Srbiji. Ako ne bude napretka u normalizaciji, neće biti napretka u evropskim integracijama. Sve ostalo je iluzija i obmana", rekao je Lajčak.

Na pitanje šta bi novo rukovodstvo EU trebalo da uradi, Lajčak kaže da je zabluda da se veruje da će sa novim visokim predstavnikom odjednom doći do novog procesa i da se ključni parametri neće promeniti.

"Osnovni parametri ovog procesa su dobro poznati. I naravno, to znači da srpska zajednica na Kosovu treba da bude u stanju da sačuva svoj identitet, da se oseća bezbedno, da ima institucionalne odnose sa Srbijom u skladu sa evropskim standardima i u okviru pravnog okvira Kosova. Hajde da budemo vrlo jasni. Zauzvrat, Srbija treba da ispuni sve elemente normalizacije odnosa. Dakle, to se ne može promeniti. I opet, mislim da neće biti novog sporazuma. Jer da je bilo boljeg sporazuma, neko bi ga predložio. Ono što je dogovoreno mora da bude sprovedeno. I što pre to shvatimo, to bolje", rekao je on.

Upitan da li se radi na novoj rundi dijaloga na visokom nivou, on je rekao da se trenutno priprema naredni sastanak glavnih pregovarača.

"Mora da postoji dnevni red, mora da postoji spremnost. Dakle, za sada, naredni korak su glavni pregovarači", rekao je Lajčak.

(Kraj) /lol

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučić se sastao sa Lajčakom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    31. avgust 2024 | 07:47

    A formiranje ZSO nisi pomenuo , a to je EU i Priština potpisala , jer to ostaje mačku o rep , ono što se Kurtiju ne svidja to je u redu , lažete čim zinete..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA