Okupljanje dijaspore i Srba iz regiona za vikend u Beogradu

 
K. P.
K. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 15

U Beogradu se sutra održava centralno godišnje okupljanje dijaspore i Srba iz regiona pod nazivom "Jedinstvo i snaga - Srbija" na kojem će učestvovati 250 predstavnika udruženja i organizacija koje okupljaju srpsku dijasporu širom sveta, kao i predstavnici Srba iz zemalja regiona.

Kako je najavljeno iz vlade, na tom skupu koji se održava u Domu Narodne skupštine, sa početkom u 10 časova, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obratiće se premijer Miloš Vučević.

Okupljanje dijaspore i Srba, 31. avgusta i 1. septembra 2024, u Beogradu, organizuje kabinet ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom.

Na ovom događaju, koji se održava drugu godinu za redom, pored državnog vrha Srbije očekuje se prisustvo predstavnika Srpske pravoslavne crkve.

Na susretima će se razgovarati o onome što je tema svih onih koji žive van Srbije, a to su pre svega privredni potencijali i Ekspo 2027, ali i kakva uloga dijaspore u svemu tome može biti.

Biće reči i o projektu BIO4 kampus, kao i o tome kako da se sačuva kultura, obrazovanje, ćirilica, ali i o međunarodnom položaju Srbije.

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević izjavio je ranije za Tanjug da će ovo okupljanje dijaspore i Srba tokom vikenda u Breogradu biti najveće okupljanje i da je jako važno da demonstriramo jedinstvo i snagu, da postignemo potpunu saglasnost, jedan opšti konsenzus oko onoga što jeste politika razvoja u narednom vremenskom periodu.

"Važno je i da sagledamo kako i na koji način naši sunarodnici koji žive van Srbije mogu doprineti svemu tomu", rekao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Simboli Beograda u znaku prijateljstva Srbije i Francuske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    30. avgust 2024 | 16:18

    Ziveli Srbi i Srpska dijaspora Jako bitan dogadjaj

  • duki

    30. avgust 2024 | 15:57

    bitno da dijaspora odrzava kontakte sa maticom srbijom

  • Nesrbin

    30. avgust 2024 | 16:06

    Nažalost nē možemo svi da uzmemo učešće jer je samo za Srbe a mi smo Nesrbi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA