Predsednik Vučić i predsednik Makron Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Završena poseta Makrona: "Francuska je prijatelj Srbije, i ja lično"

 
 
 ≫ 
  • 17

Video: Završena poseta Makrona

Činjenice

    • Francuski predsednik Emanuel Makron, boravio je u dvodnevnoj poseti Srbiji, kako bi se produbio bilateralni odnos Srbije i Francuske, ali i saradnja u više oblasti.
    • Predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Makron danas su prisustvovali Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "InGrid- Schneider Electric LLC" u Novom Sadu.
    • Pre odlaska Makron je prisustvovao i ceremonji otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu.
    • Oko 16.20 časova usledio je ispraćaj predsednika Francuske Emanuela Makrona.
    • Makron je za kraj poručio: "Francuska je prijatelj Srbije, i ja lično"
Najnovije
16:11

Završena poseta Makrona

Predsednik Republike Francuske, Emanuel Makron, zavšio je svoju posetu Srbije nakon dva dana. Nakon brojnih obilazaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Makron je ušao u svoj avion, i krenuo dalje.

Makron se pozdravio sa predsednikom Srbije, nakon čega je mahnuo prisutnima, i potom otišao.

Tokom svoje posete, predsednik Francuske je više puta istakao da je veliki prijatelj Srbije, i da je veoma zadovoljan saradnjom, ali i rezultatima sa našim narodom, i pre svega predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

15:57

Makron je istakao da je veoma zahvalan na ukazanom poverenju

- Poslednji put sam bio ovde 2019. godine, i sada sam stekao uvid u to kako ste radili uprkos kovidu, inflaciji i svega ostalog. Nama ste ukazali poverenje u vidu partnerstva i hvala vam na poverenju. Čestitam inžinjerima, partnerima i ekipama. Svi su doprineli da aerodrom izgleda ovako kao sada, da ima međunarodnu dimenziju - istakao je on.

Kako je Makron istakao, zahvalnost na poverenju je i te kako tu, a potom se obratio Vučiću:

- Francuska je prijatelj Srbije, i ja lično.

15:54

Vučić se zahvalio Makronu

- Želim da se zahvalim Makronu što je proveo dva dana u Srbiji i što nije bio samo u Beogradu već i u Novom Sadu i Matici Srpskoj. Hvala Vam. Aerodrom beleži rast od 13 odsto i ove godine planiramo da cifra premaši 9 miliona. Sve to ne bi imali da oni nisu uradili svoj posao kako treba. Naš Aerodrom je mnogo lepši i bolji nego ranije, a to se ne bi desilo bez velike investicije. Srećan sam što možemo da pokažemo ovu ploču i time pokažem da naša saradnja mnogo znači - rekao je Vučić.

15:49

Vučić i Emanuel Makron stigli su na Aerodrom Nikola Tesla povodom ceremonije otkrivanja ploče

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makro stigli se na Aerodrom Nikola Tesla, gde će prisustvovati ceremonji otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma.

Na pisti nalazi se ploča na kojoj piše:

- Dana 30. avgusta 2024. godine predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Francuske Emanuel Makron obeležili su završetak radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" kojim upravlja kompanija VINCI Airports.

14:10

Vučić i Makron danas su prisustvovali Forumu o veštačkoj inteligenciji

Tom prilikom, lideri su se obratili. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je počastvovan što je baš na tom mestu, a potom je istakao da je moto Šnajder Elektrika ,,pravo svakog čoveka da ima pristup električnoj energiji" te su zbog toga i osmislili neke od najinovativnijih rešenja.

- Taj talenat možemo i moramo da razvijamo i moraćemo da ulažemo mnogo više. Zahvalan sam predsedniku Makronu što postoje zajednički programi koje možemo da koristimo. Srbija je predsedavajuća Globalne inicijative za veštačku inteligenciju i pokušaćemo da iskoristimo tu priliku da donesemo nove investicije u našu zemlju vezane direktno za veštačku inteligenciju - poručio je Vučić.

Francuski državnik Emanuel Makron govorio je o njihovoj viziji.

- Ako smo mi ovde da govorimo zajedno o veštačkoj inteligenciji, to je zato što Srbija ima važnu ulogu u Svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciju i predsedava grupom koju smo postavili u okviru OECD-a. I ta grupa bi trebalo da koordiniše razgovore o ovoj temi - rekao je Makron na forumu.

Makron je naglasio da su na forum u okviru francuske delegacije došla poznata preduzeća i startapovi koji rade na razvoju veštačke inteligencije i digitalne ekonomije.

- Kao i preduzeće Suez koje je izvršilo revoluciju u načinu svog rada koristeći digitalne inovacije. Potpisali smo juče sporazum da bude nosilac jednog ambicioznog projekta. Imamo puno projekata koji su deo naše saradnje, kao i bilateralne stipendije. U aprilu sledeće godine imaćemo četvrti francusko-srpski forum inovacija - naveo je Makron.

Dodao je da će u februaru sledeće godine Francuska organizovati samit o AI u Parizu sa studentima, preduzetnicima i istraživačima.

Video: Vučević: "Ministarstvu odbrane naloženo da pokrene proceduru obaveznog služenja vojnog roka"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijela

    30. avgust 2024 | 16:12

    Vučićeva diplomatija otvara vrata za nove investicije i ekonomski rast. Saradnja sa Francuskom je ključna za razvoj Srbije i unapređenje kvaliteta života građana.

  • Uroš

    30. avgust 2024 | 16:11

    Makronova poseta Srbiji je dokaz da su naši odnosi sa Francuskom jači nego ikad. Vučić je uspeo da izgradi poverenje i prijateljstvo koje će doneti korist obe zemlje.

  • duki

    30. avgust 2024 | 16:06

    srecan put predsednice i dodjite nam opet u posetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA