Emanuel Makron i Aleksandar Vučić Foto: Nikola Tomić

Vučić: Saradnja Srbije i Francuske u svim društvenim sferama; Makron: Srbiji je mesto u Evropskoj uniji

 
E. S.
E. S.
 
 ≫ 
  • 11

Činjenice

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće danas u Beogradu francuskog predsednika Emanuela Makrona, a tokom dvodnevne posete očekuje se da će se dalje produbiti bilateralni odnosi Srbije i Francuske i saradnja u više oblasti.
  • Makron će, pored Beograda, sutra, drugog dana posete, posetiti i Novi Sad
  • Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona biće u 18.45 časova
  • Dvojica predsednika obratiće se medijima u 19.45 časova, a drugog dana posete, 30. avgusta, Makron će otići u Novi Sad
  • Poslednji put Vučić i Makron su se sreli tokom Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati, a tada je i najavio dolazak francuskog predsednika
Najnovije
21:37

Vučić: "Kupili smo najmoderniji tip rafala"

Na pitanje koje modele rafala očekujemo Aleksandar Vučić je istakao da:

- Kupili smo najmoderniji tip rafala, kupili smo kompletnu pomoćnu logistiku. Oko tipa naoružanja smo krenuli u pregovora. Ja sam srećan što će Srbija imati tako dobre i tako tehnološki savremene avione u svom posedu.

21:21

Emanuel Markon o geopolitičkoj poziciji Srbije

Emanuel Makron govorio je o geopolitičkoj situaciji Srbije.

- Zamolili ste me da prokomentarišem geopolitičku poziciju Srbije. Dobra geropolitička pozicija Srbije je ona koja je u službi srpskog naroda. Ima jedna osoba ima legitimitet da se tim pitanjem bavi i to je srpski predsednik. Ovo isti važi za Francusku. Ja neću komentarisati šta radi predsednik Vučić i kako vodi svoju državu. Srbija suvereno odlučuje sa kim želi da sarađuje i da ima dijalog, nije na Francuskoj da o tome govori. Mogu samo da vam kažem šta Francuska želi. Francuska želi da Srbija bude deo Evrope, jer ja kad vidim mapu Evrope ja vidim da smo blizu i da zajedno budemo jači, da zavisimo jedni od drugih. I onda smo manje zavisni od onih koji su dalje od nas.

Imamo zajedničke vrednosti, zajedničku geografiju i zajedničke probleme i želim da u zajednici, političkoj i evropskoj, imamo konkretna partnerstva. Mi smo prvo rekli "ne" Srbiji na vašu želju da se pridružite EU, a onda smo promenili pravila. Smanjili biografiju. Sa Zapadnog Balkana Srbija treba da bude prva deo Evropske Unije. Moramo da proširimo Evropsku Uniju. Srbija to misli takođe, pa što onda da ne radimo zajedno.

Srbija nije u Evropskoj Uniji i mi ne možemo da im kažemo da stave sankcije Rusiji, mogli bismo da jeste, ali nije - rekao je Emanuel Makoron.

21:12

Vučić odgovorio na pitanje novinara o tome da li se Srbija udaljava od Moskve kupovinom rafala

Vučić je odgovorio na pitanje da li se Srbija odmiče od Moskve kupovinom rafala.

- Ja sam ponosan na politiku Srbije, ponosan sam na to što uvek poštujemo povelju Ujedninjenih Nacija. Ja sam da bi Emanuel voleo da uvedemo sankcije Rusiji, ali mi to nismo uradili i toga se ne stidimo. Ja svom narodu pravdam političke odluke. Mi nismo ništa uradili da ugrozimo teritorijalni integritet Ukrajine, čak naprotiv, poslali smo im mnogo pomoći. Mi te avione plaćamo, novcem građana Srbije. Ti avioni će da štite nebo Srbije i to je važna stvar za naše dve zemlje. Ruski avioni sada ne mogu da dođu do nas, moj posao je da razmišljam o suverenitetu naše zemlje, rafal je najbolji avion trenutno na svetu. Ovo je za nas velika novost. Vi hoćete da dođete u Srbiji i da nas sumnjičite i da nas naterate da promenimo svoj stav. Nećemo. Bolje da imamo mir, nego da imamo rat.

21:00

Makron o Kosovu: "Želim da čestitam srpskim nadležnim organima na odlukama"

Emanuel Makorn govorio je u ovoj prilici i o teritoriji KiM.

- Imao sam prilike da u više navrata ponovim da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključni deo procesa približavanja Evropskoj Uniji. O tome smo puno razgovarali. U tom smislu želim da čestitam srpskim nadležnim organima o odlukama koje su donesene krajem prošle godine. I mogu samo da istaknem koliko smo zabrinuti zbog nedavnih jednostanih poteza Kosova, koje ne daje dobar znak. Budite sigurni da će Francuska nastaviti da prati situaciju i način na koji živi srpska zajednica na Kosovu.

Želeo bih da završim dragi Aleksandre, na odlukama koje ste danas doneli, na strategijama koje pratite od septembra prošle godine. Vi ste uvek radili ono što ste rekli da ćete raditi i to je ono što ja cenim. To je prijateljstvo koje je nastalo u borbi za mir. Verovatno što i srpski i francuski narod imaju taj romantizam, tu hrabrost, znaju istoriju, istorija je za njih važna. I to prijateljstvo se nastavlja i danas. Želim da nastavimo da pišemo nove stranice našeg prijateljstva u trenutku kada je važno da imamo solidne prijatelje, a mi to imamao.

20:49

Makron: "Evropskoj Uniji je potrebna jaka i demokratska Srbija"

Emanuel Makron govorio je o napredku Srbije na evropskom putu.

- No, ako sam se vratio u Srbiju, vratio sam se da bismo videli kako da nastavimo dalje. Puno toga se desilo u prethodnih pet godina, ima puno tenzija, rat se vratio, u nekoj drugoj formi, na Evropski kontinent. Evropskoj Uniji je potrebna jaka i demokratska Srbija, a Srbiji je potrebna jaka i suverena Evropska Unija. Srbiji je mesto u Evropskoj Uniji i ona tu može da postane primer zemljama iz regiona. Voleo bih da se u skorije vreme steknu uslovi da se otvori novi klaster pregovaračkih tačaka.

20:45

Makron: "Slavili smo Đokovića u Francuskoj"

Emanuel Makorn pomenuo je značaj sporta u povezivanju dve države i tom prilikom istakao je veliki značaj koji i za Frnacusku ima Novak Đoković.

- Kako ne pomenuti sportiste u godini Olimpijskih igara, sportiste koji spajaju ceo svet. Posebno se tu ističe Novak Đoković, koji je zaista postigao neverovatan uspeh. Novaka Đokovića, kog ste vi slavili kada se vratio iz Pariza, slavili smo i mi na ulicama Francuske.

20:42

Makron: "Srbiji je mesto u Evropskoj Uniji"

Emanuel Makron obratio se danas građanima Srbije:

- Želeo bih danas da ponovo uputim poruku prijateljstva i da vam naznačim da je vašoj zemlji mesto u Evropskoj Uniji. Mnogo ste napredovali u prethodnih deset godina, ponekad i uprkos nama.

20:40

Vučić se zahvalio Makronu

Predesnik Aleksandar Vučić zahvalio se Emanuelu Makornu.

- Za nas je Vaša poseta od izrazitog značaja. I još se sećamo vaše posete 2019. godine kada ste govorili na srpskom jezikom. Mi nismo uvek lak sagovornik. Ne govorimo uvek na ovakav način , ja sam težak čovek, ali ja želim da vam se zahvalim zbog poštovanja koje nam ukazujete. Hvala vam za podršku, hvala vam za pomoć, a mi ćemo dati sve od sebe da uvek budemo od pomoći svima koji žele mir. Naša saradnja je uspešnija danas nego pre 10-15 godina. Još jedanput dobrodišli i osećajte se u Srbiji kao kod svoje kuće.

20:37

Vučić: "Nije me sramota da sa Makronom razgovaram iskreno"

Aleksandar Vučić izrazio je danas želju da se situacija u regionu potpuno stabilizuje i bude potpuno bezbedna i to je istakao predsedniku Makronu.

- Bio sam potpuno iskren sa Emanuelom i nije me sramota da sa njim razgovaram iskreno. On je čovek koji mnogo razume, ali i koji ima sluha da čuje drugačije mišljenje. Rekao sam da mi je velika želja da u našem regionu zavlada potpuna stabilizacija. Verujem da će nam Francuska pomoći i na tom putu - rekao je predsednik Srbije.

20:35

Vučić o kupovini rafala

Predsednik Srbije istakao je da je srećan što je Srbija potpisala ugovor o kupovini aviona, rafala.

- Ukupna vrednost ugovora je 2,7 milijardi, ukupno 12 aviona, sa svom propratne opreme. Mi smo srećni što postajemo deo Rafal kluba i zahvaljujemo predsedniku Makrona što nam je pomogao da nabavimo nove rafale. Srećan sam što smo ovo potpisali i nadam se dobroj saradnji naših armija u budućnosti - istakao je predsednik Vučić.

20:32

Vučić o potpisanim dokumentima

Aleksandar Vučić govorio je na konferenciji o dokumentima koja su potpisana danas.

Tom prilikom Vučić je najavio da će metro biti izgrađen do 2028. godine, ali i o korišćenju električne energije.

- Srbija za deset godina neće imati dovoljno energije ukoliko ne bude koristila nuklearnu energiju, koja je čista energija, a Francuska to koristi i pomoći će nam na putu da to pojačamo - istakao je predsednik Vučić.

20:23

Počela konferencija: Vučič i Makron se obraćaju narodu

Nakon sastanka Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, koji je održan u Palati Srbija, dva predsednika održavaju konferenciju na kojoj će govoriti o sastanku.

Konferenciju možete pratiti u videu ispod teksta:

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je:

-Poštovani predsedniče Francuske Republike, dragi Emanuele, dobrodošli još jedanput u Srbiju i veoma sam srećan što imam priliku da Vas ugostim u Beogradu. Dugujem Vam veliku zahvalnost što ste, kao jedan od velikih evropskih lidera, izrazili želju da posetite još jedan drugi grad osim Beograda. Zato se radujem sutrašnjoj poseti Novom Sadu i razgovorima koje ćemo imati. Mnogo Vam hvala što ste došli u Srbiju i time ukazali poštovanje prema građanima ove zemlje, mi to, kao narod, umemo da cenimo, umemo da poštujemo.

Želim da obavestim javnost da smo imali duge razgovore i imaćemo ih do duboko u noć, kao i sutra. Zahvalio sam predsedniku Makronu zbog podške koju je Francuska pružala i nastavljaće da pruži našoj državi na evropskom putu. Kroz 11 ugovora koji su potpisani danas videćete da je naša saradnja duboko isprepletana u svim delovima naših života.

20:23

Vučić i Makron razmenili potpisana dokumenata o saradnji dve države

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić održali su sastanak u Palati Srbije.

Nakon sastanka usledilo je razmenjivanje važnih dokumenata koji su potpisali predstavnici Srbije i Francuske.

Dokumenta su, u prisustvu Vučića i Makrona, razmenili predstavnici Srbije i Francuske.

Dokumenta se odnose na privrednu, turističku, političku i vojnu saradnju između dve zemlje.

18:49

Počeo razgovor Vučića i Makrona

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Srbiji, počeo je u Palati Srbija oko 18.45 časova.

Francuski predsednik u Srbiju došao je na poziv predsednika Vučića, a očekuje se da će se ta poseta dalje produbiti bilateralne odnose dveju zemalja i ojačati saradnju u više oblasti.

Kako se očekuje, razgovoru dvojice predsednika trebalo bi da dominiraju ekonomske, energetske i vojne teme, pre svega kupovina francuskih borbenih aviona Rafala.

18:46

Aleksandar Vučić poželeo je Makronu dobrodošlicu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poželeo je dobrodošlicu u Beograd francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Aleksandar Vučić objavio je poruku dobrodošlice na svom zvaničnom instagram nalogu.

18:36

Ovako je izgledao doček dva predsednika ispred Palate Srbija

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić stigli su ispred Palate Srbija, gde ih je dočekala Vojska Srbije i veliki broj srpskih zvaničnika.

Kada su predsednici stigli ispred Palate intonirane su himne naše dve zemlje.

Prvo su se mogli začuti zvuci Marseljeze, nakon čega su se čuli zvuci srpske himne "Bože prade".

18:32

Vučić i Makron stigli u Palatu Srbija

Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Aleksandar Vučić stigli su u Palatu Srbije, gde će održati sastanak.

U Palati je i premijer Srbije Miloš Vučević, kao i veliki broj ministara.

Makron i Vučić održaće sastanak, nakon čega se očekuje da će se, oko 19:45. dva predsednika obratiti narodu.

18:14

Pratite uživo dolazak Emanuela Makrona u Srbiju

18:14

Prve fotografije Makrona nakon sletanja u Beograd

Predsednik Francuske Emanul Makron sleteo je u Beograd, a na aerodromu ga je dočekao predsednik Aleksandar Vučić.

Po izlasku iz aviona Emanul Makron pozdaravio je predsednika Srbije srdačnim zagrljajem, nakon čega je usledilo rukovanje.

Predsednik Srbije ispratio je Emanuela Makrona do vozila, kojim će dalje otiću u Palatu Srbije.

Uslediće sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona, a nakon toga će uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika u sali Jugoslavija u "Palati Srbija".

18:08

Emanuel Makron sleteo u Srbiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron upravo je sleteo na beogradski Aerodrom Nikola Tesla.

Njega su na aerodromu Nikola Tesla dočekali visoki zvaničnici Srbije, a među njima je bio i predsednik Aleksandar Vučić.

Na aerodromu Nikola Tesla je veliki broj pripadnika obezbeđenja, ali i članova vojske Srbije.

17:49

Potpisivanje važnih dokumenata

Premijer Srbije Miloš Vučević je na konferenciji za medije u Vladi Srbije rekao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Makron razgovarati o bilateralnim odnosima, ali i političkoj i geopolitičkoj situaciji, kao i o situaciji na Kosovu i Metohiji, o ratovima u Ukrajini i pojasu Gaze.

Biće razgovora i o evropskoj perspektivi Srbije, dodao je Vučević i precizirao da će biti razgovora o tome "kako predsednik Makron kao predsednik jedne od dve najjače zemlje članice Evropske unije vidi dalju perspektivu Srbije".

17:31

Makron: EU i njenim članicama potrebna je snažna Srbija u njihovom okrilju

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da danas ponovo dolazi u Srbiju s jednostavnom porukom - Evropskoj uniji i njenim zemljama članicama potrebna je snažna i demokratska Srbija u njihovom okrilju i Srbiji je potrebna jedna snažna i suverena EU da brani i promoviše njene interese, uz poštovanje svog identiteta.

"Poput Francuske, uveren sam u to, Srbija teži ka nezavisnosti i suverenosti koje samo EU posedujući sredstva svoje strateške autonomije može da joj pruži. Ovu stratešku autonomiju ćemo zajedno izgraditi obezbeđujući sebi sredstva da osiguramo našu bezbednost i jačajući našu saradnju u odbrani", napisao je Makron u autorskom tekstu za današnju "Politiku".

Francuski predsednik je napisao da ćemo tu stratešku autonomiju "takođe izgraditi u oblasti industrije u svim sektorima gde moramo da se ujedinimo kako bismo bili otporniji u odnosu na bespoštednu međunarodnu utakmicu, u oblasti kritičnih sirovina, lekova, veštačke inteligencije, na primer".

"Tu takođe Srbija ima ključnu ulogu u okviru jedne proširene i ojačane Evropske unije", napominje Makron.

Video: Gašić prisustvovao uvežbavanju, sve spremno za 20. septembar: Moćna slika s batajničkog aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA