Ministarstvo kulture: "Priština nastavlja da falsifikuje istoriju i kulturu"

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ministarstvo kulture saopštilo je danas da osuđuje još jedan pokušaj zloupotrebe kulturnog nasleđa i upućivanja lažnih tvrdnji i insinuacija, sa ciljem promocije jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. "Kosova" i kreiranja nepostojećeg kulturnog identiteta.

Ministarstvo ukazuje da u kontekstu progona i svakodnevnog ugrožavanja osnovnih prava Srba na Kosovu i Metohiji, u situaciji kada privremene institucije u Prištini "očigledno nemaju nikakvu nameru da rasvetle makar ijedan napad na srpske crkve, manastire, groblja i spomenike kulture, Priština nastavlja da manipulacijama, revizionizmom i falsifikatima istorije i kulture, kao delom njene jednostrane i destruktivne agende, po pravilu prisvaja i otima onaj deo kulturnog nasleđe", koji je, samo zahvaljujući sticaju okolnosti, preživeo vandalizam.

Uz sve ovo, čak ni navod da se pomenuti artefakt nalazi u Muzeju u Vranju nije tačan.

Ovakav pokušaj manipulacije ne treba da iznenađuje imajući u vidu dugu istoriju skrnavljenja, uništavanja i ugrožavanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji. Istina o odnosu Prištine prema kulturnom nasleđu najbolje se ogleda u činjenici da je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji decenijama izloženo sistematskom skrnavljenju i uništavanju u cilju brisanja tragova svega što je srpsko, ističe se u saopštenju.

"I umesto da stvori bar minimalne uslove da srpska kulturna i verska baština ne bude neprekidna meta ekstremizma na prostoru Kosova i Metohije, Priština radi isključivo na jednostranim projektima u cilju obmane međunarodne javnosti i pokušaju stvaranja utiska o tobožnjem postojanju nekog 'kosovskog nasleđa'", navodi se.

Ministarstvo kulture će, kako se ističe, nastaviti da posvećeno štiti kulturno nasleđe od svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i neće dozvoliti da ovakvi pokušaji ostanu bez odgovora.

Pošta tzv Kosova je danas pustila u opticaj poštansku markicu "Bronzani jarac", navodeći da se ta figura čuva u Muzeju u Vranju, kao i da ta tema "pripada kosovskom arheološkom nasleđu".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Lokalizovan požar kod crkve u selu Negbina na Zlatiboru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA