Brnabić: Vučiću bilo zabranjeno da poseti Jasenovac, zabrana na snazi i dan-danas

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 27

Predsednica Skupštine SrbijeAna Brnabić podsetila je danas da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću bilo zabranjeno da poseti, kako je rekla, najveće stratište srpskog naroda "Jasenovac", a da je on pozvao da se prekine sa praksom bilo kakvog zadržavanja zbog političkih izjava ili stavova stranih državljana na granicama Srbije.

"Nije Srbija ta koja je zabranila bilo kome iz Hrvatske da poseti Kragujevac, Kraljevo ili Jajince, gde su nacisti ubijali ljude tokom Drugog svetskog rata, samo zato što su Srbi, Jevreji ili Romi, već je Hrvatska ta koja je zabranila predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti najveće stratište srpskog naroda i najveći srpski grad pod zemljom, na mestu gde je bio sistem ustaških logora Jasenovac", rekla je Brnabić, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Ona je podsetila da je ta zabrana na snazi i dan-danas.

"Upravo u Hrvatskoj, a ne u Srbiji, moguće je da čovek bude uhapšen i osuđen na kaznu zatvora od 15 dana, samo zbog izbora muzike koju je slušao u sopstvenom automobilu. To se desilo građaninu Srbije, advokatu Nemanji Beriću", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je Hrvatska ista ona zemlja koja je javno zabranila ulazak predstavnicima države Crne Gore, odnosno direktnim predstavnicima naroda, članovima parlamenta, samo zato jer im se nije svideo njihov stav o vašoj nacističkoj prošlosti.

"Vučić je javno pozvao da se prekine sa praksom bilo kakvog zadržavanja zbog političkih izjava ili stavova stranih državljana na granicama Srbije, iako je to potpuno neuporedivo sa praksom hapšenja i izricanja zatvorskih kazni ljudima zbog muzike koju slušaju, potpune zabrane ulaska zbog stavova i mišljenja, ili zabrane bez ikakvog obrazloženja, a kako to radi Hrvatska 'demokratija'. To je još jedan u nizu primera na kome se vidi jasna razlika između vas i nas. Nismo isti", poručila je Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ana Brnabić nakon sastanka u Berlinu: "Pričali smo o EU integracijama i proširenju"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    27. avgust 2024 | 15:47

    Sramno je da se ovako postupa prema lideru države koja želi da se seti svojih nevino stradalih sunarodnika. Ova zabrana pokazuje da Hrvatska i dalje vodi politiku mržnje i netrpeljivosti

  • Nikola

    27. avgust 2024 | 15:46

    Brnabić je u pravu, Srbija nikada nije postavljala prepreke kada je reč o komemoraciji žrtvama. Ovakva zabrana je ne samo politička, već i moralna sramota Hrvatske

  • Stana

    27. avgust 2024 | 15:43

    Zabrana posete Jasenovcu je još jedan dokaz da Hrvatska nije spremna da se suoči sa svojom prošlošću. Vučić je tražio samo da oda počast žrtvama, a to im očigledno smeta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA