Milivojević: Srbija je nezavisna i u političkom smislu nema obaveze ni prema kome

 
N. S.
N. S.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 4

Karijerni diplomata Zoran Milivojević izjavio je danas da je Srbija nezavisna i da zbog toga u političkom smislu nema obaveze ni prema Evropskoj uniji (EU), iako je kandidat za članstvo, niti prema BRIKS-u, a da saradnja sa obe strane sme da postoji.

Milivojević je za Tanjug kazao da će na forumu BRIKS-a biti 11 izuzetno značajnih država i da "ako bi bilo poziva" - on taj poziv ne bi odbio.

"Srbija je nezavisna, nije članica Evropske unije, pošto se o njoj radi. Nema nikakve obaveze u političkom smislu da ne participira na skupovima od globalnog značaja sa državama sa kojima ima dobre odnose i gde smatra da može da ima određene efekte u bilo kom smislu, pogotovo u ekonomiju, u saradnju", rekao je Milivojević.

On je naveo da BRIKS nastupa na principima za koje se svi zalažu - poštovanje međunarodnog prava, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nemešanje u unutrašnje stvari, ravnopravna saradnja, neuslovljavanje.

"Prema tome, i po tom osnovu, Srbija nema razloga da negde ne učestvuje, pogotovo ako je to forum od 11 izuzetno značajnih država", naveo je on.

Istakao je da ni BRIKS ni EU ne dovode u pitanje saradnju.

"Ni jedna ni druga strana (BRIKS i EU) ne dovode u pitanje saradnje između njih. Nikada u EU nisu rekli da su protiv saradnje sa BRIKS-om, zato što ne mogu da žive bez te saradnje. Kao što ni iz BRIKS-a nikada nisu rekli da su protiv saradnje sa SAD i sa Zapadom. Ali način, principi saradnje su ono što razlikuje jednu i drugu stranu", naveo je Milivojević.

Dodao je da ljudi greše kada misle da je BRIKS "amorfna masa", jer principi na kojima se zasniva opredeljuju države članice a i obavezuju ih u pogledu poštovanja ciljeva.

"A to je saradnja bez uslovljavanja, na ravnopravnoj osnovi, uz poštovanje principa međunarodnog prava i uz poštovanje onih najvažnijih - nemešanja u unutrašnje stvari", rekao je Milivojević.

On je istakao da Kina, kao i BRIKS uopšte ne vodi politiku uvođenja sankcija iz političkih motiva zato što se ne slažu sa nečim.

"Da li je uslov BRIKS-a, recimo, da se uvedu neke sankcije ili da se organizuje Parada ponosa kao uslov da bismo mogli da otvorimo poglavlje. Kad ste to čuli tamo sa te strane", pitao je Milivojević.

Govoreći o poseti francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, on je naveo da je Srbija izbor Francuske, kada je reč o ovom regionu i da bi mogla da bude bolji sagovornik, sa više razumevanja, nego što su to neke druge velike sile.

On je podsetio da je pokušaj ubrzanog ulaska tzv. Kosova u Savet Evrope sprečila upravo Francuska svojim angažmanom, uz podršku Italije.

Milivojević je naglasio da će u prvom planu bilateralne posete biti ekonomija, podsećajući da se poseta Beogradu odvija u situaciji kada imamo potpisan sporazum o strateškoj saradnji, precizirajući da to predstavlja izraz političkog interesa jedne i druge strane da svoje odnose unapredi i dovede do višeg političkog nivoa, a iz toga treba da proizađu svi drugi elementi saradnje.

"Znači, postoji politička volja, politički interes da se odnosi institucionalizuju na način da mogu da se razvijaju više od onoga što podrazumeva redovne, obične odnose", kazao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, taj sporazum dopunjen je u dva domena - energetika i veštačka inteligencija.

"Ugrađivanjem u sporazum o strateškoj saradnji stvaraju se uslovi da se potpišu i bilateralni sporazumi u toj sferi, koji bi odnose iz nekog stanja mirovanja pretvorili u operativne mogućnosti i u operativni izraz interesa dve strane", naveo je Milivojević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: "Ona od dečaka pravi muškarca": Mladi Čačani otkrili da li žele u vojsku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    27. avgust 2024 | 15:58

    Vi kao diplomata znate da u politici nema prijatelja, već samo interesa.Srbija jeste zvanično nezavisna, kao i sve druge zemlje.Ne pripada zvanično nijednom bloku, zato što su interesi nekih velikih sila da ona ne pripada recimo EU, a što se tiče BRIKS-a, mi smo mali i nebitni, nemamo šta da ponudimo, a i pod velikom zavisnošću političkom i ekonomskom od strane zapada.Mi ne radimo ništa drugo, osim što ustupamo naše interese kako državama EU i USA, tako i Rusiji, a naravno jako puno i Kini, koji nama ostave mrvice u vidu da smo im jeftina radna snaga.To je skoro nemoguće balansirati, jer vas sve velike sile ucenjuju zbog poslovanja sa drugima i vi samo primate macole.Uzimate kredite i dajete stranim firmama kroz subvencije, a vama ostane dug.Naravno da bi mi mogli da uradimo mnogo toga, kada bi razvijali svaki region, opštinu po opštinu, kada bi imali neku strategiju, iskoristio svaki potencijal, kada bi se ulagalo strateški,izmerio svaki dinar, gledao da se taj euro iz kredita oplodi i vrati, što pre, a ne da ode na korupciju, svih političkih aktera, da se grade besmisleni stadioni od 200 miliona evra, delilo 600 miliona evra (po 100 eura)bez ikakvog efekta, osim za jeftine političke svrhe...Što znači za dobrobit ove zemlje, kao prvo mora da postoji volja, pa onda osećaj za opšte dobro ove zemlje, pa onda znanje, iskustvo, poštenje,patriotizam, a toga ničega nema već decenijama.Kada smo mi takvi prema svojoj zemlji, što bi drugi bili bolji prema nama.

  • BG 1

    27. avgust 2024 | 16:43

    Srbija jedino zavisi od Rusije i Kine ,uvek Mora da traži dozvole da nešto uradi ili sarađuje sa EU.

  • 🎶

    27. avgust 2024 | 15:30

    HAHAHA, reče čovek i ostade živ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA