Predsednik Vučić: "Železara i Linglong su investicije koje nas spasavaju, kao i nemačke fabrike"

 
J. V.
J. V.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 13

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da su građani Srbije navikli da svetski lideri dolaze u našu zemlju.

"Nedavno je bio Šolc, pre toga Si Đinping, govorim samo o najvećim liderima sveta. Sada dolazi Makron, i tek će dolaziti mnogi lideri. Uskoro stiže i predsednik Izraela, Kazahstana. Mnogo važnih poseta, i odlazaka. Imamo Globalni forum u Češkoj, dan posle posete Makrona ja letim za Prag", rekao je on gostujući u Nacionalnom dnevniku TV Pink..

Predsednik kaže da očekuje da u prvoj polovini septembra ode u Podrinje, gde će preseliti kancelariju predsednika na sedam dana.

"Jedan od sporazuma koji ću potpisati kada dođe Makron je sa njihovom elektro kompanijom. Ne smemo doći u situaciju da nemamo struje u budućnosti. Pričaćemo i o jačanju naše vojske, i već danima radimo oko ugovora za Rafale", rekao je Vučić.

U narednih nekoliko dana mora biti završena priča oko minimalne zarade, navodi.

"Ja bih voleo da bude u nivou potrošačke korpe, 53.500. To bi bilo povećanje od 14 odsto. Poslodavci ne mogu da budu nezadovoljni, država na sebe preuzima dobar deo tih troškova. Uveren sam da ćemo da za 11 odsto uvećamo penzije i da od 1. septembra krenemo da isplaćujemo", kaže on.

O širenja neistina o skladištenju nuklearnog otpada u našoj zemlji, Vučić kaže da naš zakon to sprečava, niti je o tome iko ikada razgovarao.

"Sa EDF-om smo razgovarali na moju inicijativu. Ja znam da mi ne bismo imali struje, da nismo sačuvali ugalj mi ni sada ne bi imali struje. Ja moram da gledam 10 godina unapred", istakao je Vučić.

"Negde 2015. godine Evropa i Amerika su bili dominantni sa stopom rasta, napretka, tehnologiji. I negde u Davosu, 2016, ili 2017. pojavio se predsednik Kine Si Đinping. I on je potpuno promenio matricu svetskih događanja, i on prvi put prigrli globalizaciju i svetsku ekonomiju. Sve ono što su bile zapadne vrednosti. Kako je on to učinio, dolazi do toga da baš to za šta su se zagali, te vrednosti, to prestaju da budu vrednosti, i svi onda počinju da govore o strogo kontrolisanim procesima i da konkurenti moraju da budu zaustavljeni", ističe on.

Dodaje da su istovremeno, kada se govori o slobodi izražavanja i okupljanja, došlo do hapšenja Asanža i Snoudena.

"Nisu oni rođeni u Kini. Interesantan je i Pavel Durov, negde 2018. godine kada su u Rusiji krenuli u blagi pravni progon. Tog dana kada je sve krenulo, 26. organizacija sa Zapada je potpisali zahtev ruskoj državi da ne krše slobode. Prošlo je samo pet godina ili šest, pa je potpuno normalno da ga uhapse, da traže gašenje Telegrama u zapadnom svetu. Sve je postalo obrnuto, stvari se menjaju u skladu sa njihovim interesima", kaže predsednik.

Dodaje da je otkad je postao predsednik bilo demonstracija, i da nikada nije bilo razbijanja okupljanja.

O zadržavanju na granici pevačice Severine

" Iznenadiću vas sada ovim što ću imati da vam kažem. Ja sam jutros zvao Dačića, probudio ga, da vidim šta se dešava sa Severinom. On mi je rekao tako je i tako je, i rekao mi da nije privođena, zadržana je na granici dva sata. I ja mislim da je to mnogo glupo i nepotrebno. Ne zbog Severine, o kojoj sve najgore mislim. Mi moramo da se razlikujemo od njih u svemu. Sačuvaj me Bože da vodim državu u kojoj će hapsiti svakoga ko sluša Tompsonove pesme. Pustite ih sve, i Selmu Bajrami. To što oni mrze Srbiju, govore o sebi - kazao je Vučić.

Ističe da će u naredna dva ili tri dana biti ukinuti spiskovi.

"Nema ko u Srbiji danas nije reagovao od političkih partija i takozvane demokratske javnosti. Zato što je neka pevačica, koja kaže da je Srbija genocidna država, i da sam ja diktator, i koja zna da su Srbi zločinci, al voli pare ovde da uzima. Ćutali su, nijedno saopštenje nije otišlo za Nemanju Berića. 15 dana je bio u zatvoru, tučen i maltretiran!".

" Nego da se vratim na Železaru. Ona je spas, Linglong je spas, to su investicije koje nas spasavaju. Kao i nemačke fabrike! Kaže mi jedan da ću biti gonjen zato što sam izdajnik. Mi smo zbog investicija pretekli sve i postali najuspešniji",  kazao je predsednik.

Vučić je rekao da je Vulinu, koji je ministar, zabranjen ulazak u Hrvatsku.

"A jeste li čuli Inicijativu mladih za ljudska prava da traži da mu se dozvoli ulazak. Vulin, Berić, njihovi životi nisu važni. Ali hajka krene čim dirnete u nekoga drugog, hoće da mrzimo svoju zemlju. Ne, Srbija je najbolja, i ono što nije dobro ispravljaćemo, ali nikada me nećete naterati da bilo koga i bilo šta volim više od Srbije", istakao je on.

Danas se sastao sa ambasadorom Francuske

Vučić se danas sastao sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom.

- Poslednje pripreme pred dolazak predsednika Emanuela Makrona. Sa francuskim ambasadorom Košarom o praktičnim pitanjima, značaju ove posete za jačanje odnosa između Srbije i Francuske, kao i o sporazumima koje ćemo potpisati i koji će doneti dugoročnu korist za naše građane - objavio je Vučić na Instagram nalogu 'buducnostsrbijeav'.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić posetio gradilište EXPO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    26. avgust 2024 | 20:58

    Vucic je posvecen borbi za odbranu srpskih interesa. Sve sto radi, radi zarad snazne buducnosti naseg naroda.

  • Ceca

    26. avgust 2024 | 20:59

    Srbija je najlepsa zemlja i ona svakim danom je sve lepsa i bolja,za svakog gradjanina koji zivi u njoj.

  • ana

    26. avgust 2024 | 19:36

    Investicije kao što su Železara i Linglong su svakako važan korak za ekonomiju, ali bi bilo korisno videti konkretne podatke o uticaju ovih investicija na lokalne zajednice i zapošljavanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA