Đurić: Građani ne treba da brinu za bezbednost, pojedinci žele da zastraše narod

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

"Oni koji vrše pretnje žele da proizvedu efekat zastrašivanja i terora"

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić rekao je danas da građani ne treba da brinu za bezbednost, da su naša diplomatska predstavništva bezbedna, kao i da oni koji vrše pretnje žele da proizvedu efekat zastrašivanja i terora, ali da im to neće uspeti.

- Srpska politika je politika pružene ruke, ne želimo nikome zlo, stvaramo nove prijatelje, rešavamo probleme. Srbija je zemlja budućnosti, zemlja koja se razvija i gradi. Predsednik Aleksandar Vučić ulaže velike napore kako bi Srbija sačuvala samostalnost u odlučivanju i kako bi bila zemlja koja stvara dalje uslove za razvoj, održavajući prijateljske odnose sa regionom, ali i šire - rekao je Đurić za TV Pink.

Đurić je govorio o pretnjama o napadu na srpske ambasade, koje su stizale mejlovima ambasadi u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj i rekao da nema novih pretnji, ali da Srbija shvata ozbiljno situaciju.

- Iza njih postoji veoma kompleksna politička pozadina. Postoji činjenica da se nekoliko godina unazad sa najviših funkcija u našoj južnoj pokrajini propagira i afirmiše retorika, narativ ponašanja koje je po svom karakteru ekstremno i ne čudi što su se pojedini krugovi odlučili na ovako ekstremne korake. Treba da znamo da oni koji napadaju žele da proizvedu efekat promene kursa naše spoljne politike - rekao je on.

Oni, kako je dodao, žele da odvrate one koji deluju u ime Srbije od zastupanja srpskih interesa, naročito kada je reč o KiM.

- Poruka njima je da ne samo da nećemo odustati i prestati, već ćemo pojačati našu aktivnost i to upravo u tim centrima kojima su pretili - dodao je on.

Ministar je rekao da su ministarstva unutrašnjih poslova u državama u kojima su izvršene pretnje iste i u utvrdili, identifikovani su pojedinci i da je jedan od počinilaca već i javno poznat.

- Međutim, treba da se sprovede temeljna i opsežna istraga o političkoj pozadini ove vrste pretnje. Zato što pretnje ambasadama, pretnje ljudima koji se bave predstavljanjem međunarodne pozicije Srbije, naravno da imaju politički kontekst - dodao je Đurić.

Ministar je istakao da će svaka srpska ambasada i konzulat biti Kancelarija za KiM, upravo u borbi za očuvanje kolektivnih ljudskih i političkih prava Srba. On je prokomentarisao i to što prištinske vlasti i Aljbin Kurti insistiraju na otvaranju mosta na Ibru i rekao da se to radi zbog preuzimanja kontrole nad Severnom Mitrovicom.

Jer, kako je istakao, nije reč o otvaranju bilo kakvog mosta budući da postoje još četiri mosta koji povezju severni i južni deo Kosovske Mitrovice a koji su u funkciji.

- Ovde se radi o tome da se ukloni jedan simbolički, a i stvarni bedem bezbednosti i odbrane Srba. I srpska diplomatija se angažuje neprekidno i na svim kontinentima da objasni težinu položaja našeg naroda, da pridobije saveznike i prijatelje i na onim stranama gde možda tradicionalno ovoj temi nismo imali - rekao je ministar.

Istakao je da očekuje reagovanje od KFOR-a i zemalja Kvinte.

- Imaću danas sastanke sa ambasadorima nekih od zemalja Kvinte. Radimo na tome veoma ozbiljno - naglasio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Sovilj: RHMZ će putem SMS slati hitne informacije o nepogodama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA