Ulutaš na sastanku sa Osmani potvrdio poziciju KFOR-a o mostu u Kosovskoj Mitrovici

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Priština je najavila otvaranje glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici

Komandant KFOR-a Ozkan Ulutaš je na sastanku sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani potvrdio dugogodišnju poziciju KFOR-a kada je reč o mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, saopšteno je iz te misije.

U saopštenju KFOR-a na mreži X navedeno je da su Ulutaš i Osmani na jučerašnjem sastanku razgovarali o aktuelnoj situaciji i drugim temama koje se tiču bezbednosti i regionalne stabilnosti.

"General-major Ulutaš je podvukao značaj stalne koordinacije sa svojim kolegama", ističe se u saopštenju.

Osmani je posle sastanka navela da je "otvaranje mosta čin normalizacije i integracije u interesu svih građana, bez obzira na etničku pripadnost", ali je dodala da se "dugoročni i trajni uspeh uvek postiže zajedno sa saveznicima".

Ulutaš je o mostu u Kosovskoj Mitrovici 13. avgusta razgovarao i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a posle tog sastanka iz KFOR-a je saopšteno da svaka odluka u vezi sa mostom mora biti doneta kroz politički dijalog i da je neophodno da se svi akteri uzdrže od jednostranih akcija koje bi mogle stvoriti tenzije.

KFOR je takođe naveo da ta misija neće oklevati da reaguje na bilo koji relevantan bezbednosni razvoj, u skladu sa mandatom na osnovu Rezolucije 1244 UN. Ta misija, čiji su pripadnici stalno stacionirani na mostu, više puta je ponovila taj stav.

Priština je najavila otvaranje glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici, koji grad deli na južni deo naseljen Albancima i severni deo, gde žive uglavnom Srbi, iako se tome protive Beograd i Srbi na KiM, ističući da to ugrožava bezbednost i opstanak Srba u pokrajini.

Otvaranju mosta na Ibru u ovom trenutku protive se i SAD, EU, Kvinta i OEBS, koji smatraju da to pitanje treba da bude deo dijaloga Beograda i Prištine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Premijerno izvedena nova "Pokondirena tikva" u Narodnom pozorištu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA