Đurić: Srbija vodi nezavisnu spoljnu politiku, ceneći odnose sa partnerima

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 16

Đurić je istakao i da Srbija ima dugu istoriju multikulturalnosti i da smatra da njene manjine i etničke zajednice predstavljaju nacionalno blago

Ministar inostranih poslova Marko Đurić izjavio je da Srbija vodi nezavisnu spoljnu politiku, ceneći svoje odnose sa međunarodnim partnerima, uključujući i SAD i Izrael.

"Posle decenija u kojima je naš bilateralni odnos bio pomalo zapostavljen, predsednik Vučić je prvi prepoznao potencijal i iskoristio politički autoritet koji je stekao u Srbiji i na međunarodnoj sceni da pokrene proces rešavanja najtežih pitanja u odnosima između SAD i Srbije godinama unazad, što je rezultiralo proširenjem naše saradnje u brojnim segmentima", naveo je Đurić u pisanom intervjuu za Džeruzalem post.

Đurić je istakao da snažni odnosi Srbije i SAD doprinose globalnom imidžu i stabilnosti Srbije.

"Politički i ekonomski jaka Srbija (takođe) znači stabilan region Zapadnog Balkana", ukazao je Đurić.

Paralelno sa poboljšanjem odnosa sa SAD, Srbija nastoji da resetuje i odnose za Izraelom koji su dostigli nizak nivo kada je Izrael priznao nezavisnost tzv Kosova 2020. godine, navodi Džeruzalem post.

Kada je reč o tome šta Srbija želi da dobije od unapređenja odnosa sa Izraelom, Đurić je istakao mogućnost proširenja ekonomske saradnje dve zemlje u oblastima kao što su tehnologija i inovacije, poljoprivreda i farmaceutska industrija.

"Srbija takođe želi da omogući veća putovanja između Srbije i Izraela kako bi podstakla turizam i međuljudske kontakte", istakao je Đurić.

Na diplomatskom planu, Đurić je jasno stavio do znanja da Srbija želi da nastavi da unapređuje odnose sa Izraelom uprkos razlikama u stavovima u vezi sa statusom Kosova i Metohije.

Đurić je rekao da se Beograd nada da će Izrael podržati napore da se zaštite prava Srba na KiM u multilateralnim forumima.

"Srbija vodi nezavisnu spoljnu politiku, ceneći svoje odnose sa međunarodnim partnerima, uključujući i SAD i Izrael", naglasio je Đurić.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da snažne veze Srbije sa SAD pozitivno utiču na odnose Beograda sa Izraelom koji su ukorenjeni u dugoj istoriji bilateralne saradnje i međusobnog poštovanja.

"Kao i SAD, mi vidimo Izrael kao važnog globalnog partnera i nastojimo da negujemo pozitivne odnose zasnovane na međusobnom poštovanju, zajedničkim interesima i zajedničkim korenima u judeo-hrišćanskoj civilizaciji", naveo je Đurić.

Kada je reč o ratu u Pojasu Gaze između Izraela i Hamasa, Đurić je napomenuo da Srbija želi mirno rešenje izraelsko-palestinskog sukoba.

"Srbija će uvek pozivati da se prekine nasilje i ljudska patnja, kao što će podržati i dogovor o mirnom rešenju o kojem su međusobno saglasne sve uključene strane", rekao je Đurić.

On je istakao da i Vlada Srbije i srpski narod vide rešenje sukoba u Pojasu Gaze putem pregovora kao najbolje rešenje.

"Srbija će uvek podržavati mirna rešenja, nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet i nastojati da održi diplomatske odnose i sa Izraelom i sa Palestinom, jer želimo da se oba naroda udruže i zaustave nasilje", rekao je Đurić.

Đurić je istakao da je njegovo prisustvo na večeri koju je priredio američki državni sekretar Entoni Blinken na samitu NATO-a u Vašingtonu u julu značilo da Srbija želi da govori i da se čuje o njenoj poziciji kao konstruktivnog međunarodnog aktera, kao i o doprinosu Srbije globalnom miru, bezbednosti i stabilnosti kroz učešće u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i EU širom sveta.

Đurić je istakao i da Srbija ima dugu istoriju multikulturalnosti i da smatra da njene manjine i etničke zajednice predstavljaju nacionalno blago.

"Pored toga, sve glavne verske grupe su prisutne u našoj populaciji, a mnogi građani dolaze iz mešovitih etničkih i verskih pripadnosti. Čak nekoliko ministara u našoj novoj vladi su predstavnici nacionalnih manjina", istakao je Đurić.

On je istakao da su zaštita prava i sloboda nacionalnih manjina jedan od deklarisanih prioriteta Vlade Srbije o čemu svedoče razne zakonodavne inicijative.

"Srbija je uvek bila multikulturalna i multireligijska zemlja", istakao je Đurić, navodeći da je Srbija uvek bila posvećena negovanju nacionalnog identiteta, kulture i jezika svih nacionalnih manjina koje u njoj žive.

Đurić je istakao da njegovo imenovanje za šefa diplomatije, u vreme kada je antisemitizam, nažalost, u porastu u delovima Evrope, šalje dodatnu poruku da Srbija čvrsto stoji protiv antisemitizma i ceni doprinose svih svojih građana, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

"Odnosi između Jevreja i Srba sežu decenijama unazad i mi smo istorijski na Jevreje gledali kao na našu braću i sestre u stradanju. Delimo sa Jevrejima, a posebno Izraelcima, jasno razumevanje opasnosti koje predstavljaju radikalne ideologije i terorizam", istakao je Đurić.

Povodom terorističkog napada na ambasadu Izraela u Beogradu krajem juna, Đurić je rekao da veruje da Srbija drži pitanje terorizma pod kontrolom.

"Vlada Srbije veoma ozbiljno shvata pretnju od terorizma i preduzela je snažne mere za borbu protiv njega", rekao je Đurić, ističući da to uključuje poboljšane bezbednosne protokole, razmenu obaveštajnih podataka sa međunarodnim partnerima.

Đurić je naveo da je Srbija posvećena obezbeđivanju sigurnosti svih građana, uključujući i srpsku jevrejsku zajednicu, od lokalnih i stranih pretnji.

(Kraj) vn/nv

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA