Kosovska Mitrovica: I dalje mirno, ali napeto zbog namere Prištine da otvori most na Ibru

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Euleks dodaje da situacija na severu KiM ostaje stabilna, ali krhka

Na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici koji Priština želi da otvori za saobraćaj uprkos protivljenju Srba situacija je mirna, a na severnoj strani grada gde živi većinsko srpsko stanovništvo i dalje su parkirana dva vozila karabinjera iz italijanskog sastava KFOR-a.

Radnici koje su angažovali nelegitimni albanski zvaničnici opštine Severna Mitrovica i danas su nastavili radove na uređenju mosta, a građani su ogorčeni zbog sve češćih najava Prištine o otvaranju mosta za saobraćaj, javlja dopisnik Tanjuga.

U trenutku dok traju tenzije zbog pokušaja prištinskih vlasti da otvore glavni ibarski most za saobraćaj, čemu se pored većinskog srpskog stanovništva protivi i Zapad, u severnom delu Kosovske Mitrovice održava se akcija tzv kosovske policije „Ja sam danas kosovski policajac“.

U akciji koja se odvija u neposrednoj blizini mosta učestvuju deca, a iz tzv kosovske policije su rekli da je reč o "nacionalno mešovitoj grupi sa severa i juga", ali nisu želeli da preciziraju koliko je među njima srpske dece.

Ranije danas iz Euleksa je za Tanjug rečeno da je stav EU o otvaranju mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovicije da je to pitanje dijaloga i da svaka odluka o otvaranju mora biti doneta u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

''Diskusije su trenutno u toku, a Evropska unija blisko sarađuje sa međunarodnim partnerima na Kosovu'', navodi se u odgovoru na pitanje Tanjuga kakva je situacija na mostu u Kosovskoj Mitrovici i da li je Euleks razgovarao sa nekim iz vlade privremenih prištinskih institucija o tome šta planiraju i da li bi mogli da promene odluku o otvaranju mosta.

Euleks dodaje da situacija na severu KiM ostaje stabilna, ali krhka.

EU je više puta saopštila da se o pitanju mosta u Kosovskoj Mitrovici mora razgovarati u okviru dijaloga koji vodi Unija i najavila da će to biti tema na sledećem sastanku u Briselu.

Priština je najavila otvaranje glavnog mosta na reci Ibar u Kosovskoj Mitrovici, iako se tome protive Beograd i Srbi na severu KiM, ističući da to ugrožava bezbednost i opstanak Srba u pokrajini.

Otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici u ovom trenutku protive se i KFOR, SAD, Kvinta i OEBS, koji smatraju da to pitanje treba da bude deo dijaloga Beograda i Prištine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    16. avgust 2024 | 19:07

    Uzas sta radi Kurti,nas preCednik ce da poveca GDP 200%

  • Miodrag

    16. avgust 2024 | 18:40

    Opet svi mirno posmatraju, i niko ne reaguju. Iz Beograda samo "jaka" saopštenja kao i uvek. Iz međunarodne zajednice kao upozoravaju, ali ništa konkretno ne preduzimaju, i šiptari na kraju ipak sprovode sve što su naumili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA