Situacija kod mosta na Ibru uobičajena, Kfor i Euleks nastavljaju patrole

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Na mostu se, kao i prethodnih dana nalaze dva vozila karabinjera, dok pored mosta povremeno patroliraju pripadnici Euleksa

Radovi na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici se nastavljaju, a policija, karabinjeri i KFOR nastavljaju sa patrolama oko mosta, javlja dopisnik Tanjuga.

Na mostu se, kao i prethodnih dana nalaze dva vozila karabinjera, dok pored mosta povremeno patroliraju pripadnici Euleksa.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se u utorak kasno popodne sa komandantom KFOR-a Ozkanom Ulutašom kome je rekao da će otvaranje glavnog mosta na Ibru biti "ispravno, neophodno i korisno". Tom prilikom upoznao ga je sa rezultatima testiranja izdržljivosti konstrukcije mosta.

"Kurti je obavestio komandanta Kfora o opštim radovima koji se izvode na glavnom mostu preko reke Ibar i rezultatima preliminarnog izveštaja o proceni stabilnosti mosta, koji je ekonomski operater podneo ministarstvu životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture", saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

Zamenik ministra za infrastrukturu privremenih institucija u prištini Hisen Durmiši saopštio je u utorak popodne da je primio preliminarni izveštaj o stabilnosti mosta na Ibru u kome se navodi da je most "stabilan, izdržljiv i funkcionalan", i da se u njemu zaključuje da je struktura mosta preko reke Ibar stabilna i funkcionalna, i da most može da se koristi bez ikakvih ograničenja opterećenja.

Kfor je ponovio da ta misija održava stalno prisustvo na glavnom mostu preko reke Ibar, kao i da u Kosovskoj Mitrovici i okolini sprovodi redovne patrole.

Naveli su i da su posvećeni tome da doprinesu bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i Metohiji u svakom trenutku i nepristrasno, u okviru svog dugogodišnjeg mandata UN.

"Imamo vidljivo i fleksibilno prisustvo širom Kosova i komandant Kfora ima ovlašćenje da ga prilagodi po potrebi i neće oklevati da deluje u skladu sa našim mandatom UN, kao odgovor na bilo kakva relevantna bezbednosna dešavanja", naveo je Kfor u saopštenju.

Euleks je ranije Tanjugu rekao da policijska jedinica Euleksa sprovodi redovne mobilne izviđačke patrole 24 časa, sedam dana u nedelji, uključujući - ali ne ograničavajući se na Severnu Mitrovicu i okolinu mosta, kao i da je to u skladu sa njihovim mandatom

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, u kojem 95 odsto stanovništva čine Srbi.

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava Kfora.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, Euleks, Kfor, SAD, navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA