Euleks: Nastavljamo da pratimo bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ranije danas objavljeno je da su na glavnom mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici primetne veće snage Kfora, vozila Euleksa, kao i policijski auto

U skladu sa svojim mandatom, misija Euleksa nastavlja da pažljivo prati bezbednosnu situaciju na Kosovu, kaže se u odgovoru Euleksa Tanjugu na pitanje zbog čega su pojačane patrole na glavnom mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici.

"Kako bi stekao situacionu svest, Formirana policijska jedinica Euleksa sprovodi redovne mobilne izviđačke patrole 24 časa, sedam dana u nedelji, uključujući - ali ne ograničavajući se na Severnu Mitrovicu i okolinu mosta", rekli su iz Euleksa za Tanjug.

Dodaje se da Euleks "to čini u koordinaciji sa Kosovskom policijom i Kforom, u skladu sa trostepenim mehanizmom bezbednosnog reagovanja na Kosovu, gde je Kosovska policija prvi bezbednosni odgovoritelj, Euleks drugi, a Kfor treći po redu u bezbednosnom odgovoru".

Ranije danas objavljeno je da su na glavnom mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici primetne veće snage Kfora, vozila Euleksa, kao i policijski auto.

Na mostu su i radnici, koji nastavljaju uređivanje započeto pre nekoliko dana.

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, u kojem 95 odsto stanovništva čine Srbi.

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava Kfora.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, Euleks, Kfor, SAD, navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Specijalna jedinica tzv. kosovske policije uz pratnju KFOR-a počela pretres u Banjskoj i okolini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA