Završen protest protiv rudarenja litijuma: Deo učesnika blokirao prugu i put, zaustavljeni vozači izašli besni

 
E. S.
E. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 49

Učesnici su bili okupljeni na Terazijama

Protest protiv najave iskopavanja litijuma u Srbiji, zvanično u organizaciji ekoloških udruženja iz Srbije, koji je počeo danas oko 19 sati u centru Beograda, završen je.

Učesnici su bili okupljeni na Terazijama.

Međutim, deo učesnika je nakon protesta odlučio da blokira most Gazelu i Železničku stanicu Beograd centar. Zlatko Kokanović iz udruženja "Ne damo Jadar" dao je instrukcije o podeli u dve kolone, koje je jedan deo učesnika sproveo.

Deo građana je, tako, izašao na kolovoz moto-puta, zaustavljajući iznenada automobile koji su se kretali ne očekujući pešake na ovoj saobraćajnici, usled čega je došlo i do saobraćajne nezgode u kojoj je pričinjena značajna materijalna šteta.

Protest u Beogradu FOTO: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Vozači su zbog ovog poteza bili besni, pa je, osim nezgode, došlo i do obračuna među vozačima.

Kada je u pitanju centralna beogradska železnička stanica, blokirana su dva voza i okupljeni su zauzeli prugu. Kako saznaje izveštač Tanjuga na stanici Prokop, vozovi koji dolaze iz pravca severa idu do Novog Beograda i tu će se okretati, a vozovi koji dolaze iz pravca juga će se okretati na stanici Rakovica.

Na protestu je danas, osim Kokanovića govorila i dr Dragana Đorđević, naučni savetnik u Institutu za hemiju, glumica Svetlana Bojković, Ljiljana Brajović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i glumica Jelena Stupljanin.

Pojedini opozicioni političari viđeni su na protestu.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je juče sve učesnike protesta zakazanog da se ponašaju u skladu sa Ustavom i zakonima i istakao da je mirno okupljanje slobodno, ali da nije dozvoljeno nasilje.

Dačić je rekao i da je policija u Subotici, u saradnji sa BIA, uhapsila četiri lica, koja su planirala napad na policiju i izazivanje nasilja i nereda na protestu u Beogradu.

Da nasilje neće biti tolerisano poručio je i glavni tužilac Viseg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović. On je pozvao učesnike protesta da pravo na mirno okupljanje iskoriste u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić: "Protesti imaju za cilj da me smene i da spreče razvoj Srbije"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tandrčak

    10. avgust 2024 | 23:14

    Vozači će pre ili posle ovakve "protestante" što blokiraju saobraćaj palijom ili pajserom ili što im već bude pri ruci. Horda bi silom i blokadama da nameće svoje stavove.

  • Jupiter

    10. avgust 2024 | 23:28

    Ne kapiram ovaj idiotizam. Razumem proteste, i sam sam protiv Rio tinta, ali zasto to nasilje i blokada saobracaja?

  • Nata

    10. avgust 2024 | 23:03

    NE blokadama i nasilju.Mirni protesti da,ali bez ugrozavanja drugih!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA