Premijer Vučević predstavio rad Vlade Srbije u prvih sto dana

 
N. S.
N. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 30

Vlada ima 31 člana, od kojih pet ministara bez portfelja, a u njoj je i trećina novih imena u odnosu na prethodnu Vladu Srbije koju je predvodila Ana Brnabić

U Etnografskom muzeju u Beogradu predstavljen je rad Vlade Srbije u prvih sto dana pod sloganom "Srbija radi", a o rezultatima govorio je premijer Miloš Vučević.

On je ocenio danas da je Vlada na čijem je čelu vlada kontinuiteta, od promene 2012. godine, pa preko dve vlade Aleksandra Vučića i tri vlade Ane Brnabić, do danas i poručio je da je sveopšta dobrobit građana, cilj ove Vlade.

- Nama je pitanje kontinuiteta, pitanje identiteta. I baš zato smo odlučili da se kao Vlada Republike Srbije vama, građanima naše države, obratimo iz Etnografskog muzeja u Beogradu, srcu naše kulturne baštine i simbolu istorije našeg naroda. Mesto koje nije samo muzej, već čuvar naše prošlosti i podsetnik na sve ono što naši preci jesu, inspiracija za ono što možemo i moramo da poštujemo i što ćemo raditi u budućnosti - rekao je Vučević.

Svečanom obeležavanju prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije.

Vučević je juče rekao da su 100 dana rade vlade obeležili kontinuitet prethodnih vlada i jasna politika, a to su očuvanje mira i stabilnosti i ekonomski razvoj zemlje.

Skupština Srbije izabrala je 2. maja novu vladu na čelu sa premijerom Vučevićem koji je predstavljajući sastav i program vlade rekao da je Srbija posle fiskalne konsolidacije 2014. ušla u fazu razvoja bez premca u svojoj novijoj istoriji.

Vlada ima 31 člana, od kojih pet ministara bez portfelja, a u njoj je i trećina novih imena u odnosu na prethodnu Vladu Srbije koju je predvodila Ana Brnabić.

Vučević 100 dana

Premijer Vučević rekao je: "Mi smo vlada kontinuiteta, ali to je za nas i pitanje identiteta, ponosni smo na svoju prošlost, ali odlučni da živimo u miru, naša pozicija u svetu je stabilna, želimo moderno društvo, želimo da svaki građanin živi dobro".

Podrška porodici

Rekao je da je porodica svetinja i da će podrška i briga o svakoj porodici biće sve veća.

- Izašli smo s konkretnim planom i očekujemo veoma brzo usvajanje novog zakona koji će dovesti do daleko većih izdvajanja u pronatalitetnu politiku - rekao je premijer.

Dodao je da će Vlada Srbije nastaviti podršku i brigu o porodici i da očekuje da će veoma brzo biti usvojen novi zakon koji će predvideti podršku za prvo dete u iznosu od 500.000, a za četvrto 3.180.000 dinara.

Šta je još o ovoj temi rekao premijer možete pročitati OVDE.

BDP povećanje

- Ekonomija Srbije se razvija, a finansijska stabilnost omogućava dalji rast i prosperitet, naš BDP danas 11 507 evra, u prvom kvartalu rast BDP od 4,7%, a prve procene za drugi kvartal su 4,2% odsto - izjavio je Vučević.

Opširnije o ekonomskim pitanjima o kojima je govorio premijer pročitajte OVDE.

Zakon o sistemu 112

- Veoma brzo ćemo izaći sa zakonom o sistemu 112 po kome će svi građani bez obzira na telefonsku mrežu moći da dobiju najbržu pomoć u vanrednim situacijama - rekao je premijer Miloš Vučević.

Dotakao se i plata i penzija

On je rekao da je prosečna neto zarada u maju 855 evra, a da je cilj do kraja godine da bude 927 evra, a do kraja 2027. da bude 1400 evra.

- Očekujemo rast penzija od najmanje 10 odsto - zaključio je on.

Vojska

- Tokom prvih 100 dana rada mnogo toga je urađeno u sektoru Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, imaćemo odgovor na sve bezbednosne izazove, svi oni koji su u sistemu odbrane pažljivo rade na jačanju naših vojnih i odbrambenih kapaciteta, a govorimo isključivo o čuvanju mira - rekao je premijer Srbije.

Kosovo i Metohija

- Imamo program za podršku privredi na Kosovu i Metohiji, ali i Republici Srpskoj, bez ekonomskog snaženja našeg naroda na Kosovu i Metohiji teško je zamisliti njihov opstanak posebno u ovakvim okolnostima kojima su izloženi - rekao je.

Protesti

- Svako ima pravo da iskaže političke stavove, ali niko nema pravo da vrši nasilje, da uzrpira imovinu, ugrožava živote građana, neće biti 6. oktobra u Srbiji niti će se vlast preuzmati na ulici, već na izborima - rekao je.

Vučević: Pozicija Srbije u svetu je stabilna

Vučević je poručio građanima da je Vlada danas tu zbog njih, ali i zbog celog srpskog naroda gde god živi, kao i za svakog pojedinca koji veruje u jaču i bolju Srbiju.

- Srbija radi, jer čvrsto stoji na čvrstim temeljima bogate istorije, utkane u svaku poru naše zemlje. Ta istorija nas povezuje sa korenima i precima od Pećke patrijaršije do Hrama Svetog Save i daje nam snagu da iznova nastavljamo i od svog naroda i Srbije nikada ne odustanemo - rekao je Vučević.

Ocenio je da su Srbi i svi građani Srbije ponosni na svoju prošlost i odlučni da zadrže svoj identitet, ali i da žive u miru sa svima u regionu.

- Zato je Srbija danas jaka i stabilna i hrabro gleda u svoju izvesnu budućnost. Naša je dužnost da čuvamo svoju kulturnu baštinu, negujemo tradiciju i osiguramo integritet svoje države. Kultura nije samo nasleđe, već i most ka budućnosti u kojoj ćemo zajedno graditi društvo dostojno naših predaka, ali pre svega odgovorni prema našim potomcima - poručio je premijer.

Ocenio je da je pozicija Srbije u svetu danas stabilna i poštovana, najviše zahvaljujući sposobnosti da očuvamo svoje tradicionalne vrednosti, a da se istovremeno kao društvo i država modernizujemo.

- I to ne isključuje jedno drugo. Naprotiv, ako želimo da uspemo, naša modernizacija i sveukupni napredak mora biti zasnovan na istorijskim korenima našeg naroda i naše države -  rekao je Vučević.

Poručio je da je sveopšta dobrobit cilj ove Vlade.

- Želimo da svaki građanin živi dobro, da mogu da rade i time doprinose razvoju naše zemlje i kvalitetu svog života. Srbija je snažna zbog svojih ljudi i naše posvećenosti na obrazovanju i razvoju, pre svega, ljudskih resursa koji garantuju izvesnu i svetliju budućnost za sve nas - zaključio je premijer.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: GS UN usvojila rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa za,19 protiv i 68 uzdržanih glasova

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    9. avgust 2024 | 17:56

    Vlada Republike Srbije radi odlično svoj posao što govore rezultati vidljivi na svakom koraku.

  • Bojan

    9. avgust 2024 | 18:41

    Vlada Srbije pod vođstvom premijera Vučevića zaista pokazuje predanost i kontinuitet u očuvanju mira i stabilnosti. Njihov fokus na ekonomski razvoj i podršku porodici je ključan za napredak naše zemlje. Bravo za rad i trud!

  • Ana

    9. avgust 2024 | 17:56

    Bravo za Vučevića koji odlično obavlja svoj posao!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA