Oglasio se Kfor: Nije tačno da je tehnička inspekcija mosta na Ibru urađena u koordinaciji s nama

 
T. U.
T. U.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Kfor je u saopštenju od 6. avgusta istakao da "sve odluke u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar moraju biti donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU"

Nije tačno da je tekuća tehnička inspekcija mosta preko reke Ibar u Mitrovici koordinisana sa misijom Kfora koju vodi NATO. Kfor ni na koji način nije uključen u ovu aktivnost, potvrdio je za Kosovo onlajn portparol Kfora.

Naime, zamenik ministra za infrastrukturu u kosovskoj vladi Hisen Durmiši rekao je da se danas završava proces ispitivanja infrastrukturne stabilnosti mosta preko reke Ibar i da je testiranje urađeno u koordinaciji sa Kforom.

Na pitanje da li su takvi navodi tačni, portparol Kfora je naveo.

"Svesni smo izveštaja da je tekuća tehnička inspekcija mosta preko reke Ibar u Mitrovici koordinirana sa misijom Kfora koju vodi Nato. Ovo nije tačno. Kfor nije ni na koji način bio uključen u ovu aktivnost. Naša izjava od 6. avgusta 2024. bila je jasna - komandanta Kfora, general-majora Ozkana Ulutaša, direktor kosovske policije obavestio je tog dana o prvoj inspekciji, nekoliko sati pre nego što je ona počela", rekao je portparol Kfora.

Podsetimo, Kfor je u saopštenju od 6. avgusta istakao da "sve odluke u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar moraju biti donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU".

"Jedinice Kfora održavaju stalno, fiksirano prisustvo na mostu i nastavljaju da sprovode redovne patrole u ​​okolnim područjima kako bi osigurale stabilnost i bezbednost, za dobrobit svih lokalnih zajednica. Nećemo oklevati da se pozabavimo bilo kojim razvojem situacije koji može uticati na bezbednosno okruženje i regionalnu stabilnost, uz puno poštovanje našeg mandata UN-a. Stav Kfora je sve vreme bio jasan i dosledan. Sve odluke u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar moraju biti donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU“, poručili su iz Kfora.

Multinacionalni operativni rezervni bataljon vrši svakodnevne patrole

Tokom današnjeg dana bilo je primetno povećano prisustvo pripadnika Kfora u Leposaviću i Zvečanu.

Kosovska Mitrovica protest šetnja Foto: Tanjug/STR

"Multinacionalni operativni rezervni bataljon vrši svakodnevne patrole u ​​opštinama Leposavić i Zvečan. Ovo je deo redovnih aktivnosti koje sprovodi Kfor da bi obezbedio sigurno i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu. Imamo fleksibilno i vidljivo prisustvo, što nam omogućava da se uhvatimo u koštac sa svim bezbednosnim scenarijima.

Ostajemo fokusirani na sprovođenje našeg mandata – zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine – da doprinesemo bezbednom, sigurnom okruženju i slobodi ljudi, za dobrobit svih ljudi i zajednica koje žive na Kosovu, u svakom trenutku i nepristrasno. Naše akcije uvek imaju za cilj sprečavanje bilo kakve eskalacije tenzija i održavanje stabilnosti i bezbednosti na Kosovu. Kfor deluje kao treći bezbednosni odgovor, u bliskoj koordinaciji sa svim našim kolegama, uključujući Kosovsku policiju i misiju vladavine prava EU (Euleks), koji su prvi, odnosno bezbednosni odgovorni", naveo je portparol Kfora.

(Telegraf.rs/Kosovo onlajn)

Video: Protest ispred Policijske stanice u Kosovskoj Mitrovici zbog hapšenja dvoje aktivista

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA