Srpski narod na KiM pod sve većim pritiskom: "Pošta Srbije" najoštrije osudila nove provokacije iz Prištine

 
T. U.
T. U.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 4

Anđelković je naglasio da ovaj čin predstavlja najbrutalnije nasilje, kršenje međunarodnog i osnovnih ljudskih prava, ugrožavanje bezbednosti zaposlenih i korisnika

Vršilac dužnosti direktora JP „Pošta Srbije” Zoran Anđelković, izjavio je da je današnjim upadom tzv. kosovske policije u devet poslovnica Pošte Srbije u četiri opštine na severu Kosova i Metohije nastavljen sistematski teror nad srpskim većinskim stanovništvom u tim opštinama.

Anđelković je naveo da je tzv. kosovska policija upala u poslovnice Pošte Srbije Lešak, Zubin Potok, Leposavić, Sočanica, Banjska, Zvečan, Kosovska Mitrovica 1, Kosovska Mitrovica 2 i Kosovska Mitrovica 3 i da su priveli direktora radne jedinice na KiM Ivana Milojevića i njegove saradnike, sa nalogom da se svi ponovo sutra jave na dodatno saslušanje.

V.d. direktora JP "Pošta Srbije" je naveo da je razgovarao sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i direktorom Radne jedinice „Kosovo i Metohija” Ivanom Milojevićem i istakao da će "Pošta Srbije", ukoliko se zatvore njene poslovnice, preduzeti sve neophodne korake i naći načine da i dalje bude na usluzi i pomogne našem stanovništvu na KiM i pobrine se za socijalni status 256 zaposlenih i njihovih porodica.

Anđelković je naglasio da ovaj čin predstavlja najbrutalnije nasilje, kršenje međunarodnog i osnovnih ljudskih prava, ugrožavanje bezbednosti zaposlenih i korisnika i apelovao na sve međunarodne institucije da odlučno stanu na put novom bezumlju, saopštilo je Javno preduzeće "Pošta Srbije".

Zoran Baki Anđelković Foto: A.K./ATAImages

"Režim Aljbina Kurtija već duže vreme sprovodi teror nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji kao sveobuhvatni plan različitih metoda pritisaka, pretnji i ucena, sa ciljem da se zastraše Srbi, na Kosovskom pomoravlju juče, danas u sve četiri opštine na Severu Kosova i Metohije upadom sa dugim cevima, uz podršku zemalja Kvinte", naveo je Anđelković.

Ukazao je da je reč o novom nezapamćenom teroru nad srpskim narodom, pojedincima i privrednim subjektima koji su od interesa za život srpskog naroda na KiM, uz ranije ukidanje dinara i platnog prometa, prethodne napade na Banku Poštanska štedionica i sada na Poštu Srbije, na srpski narod i sve ono što predstavlja okosnicu iole normalnog života za Srbe na KiM.

"Ovo je poslednja u nizu jednostranih akcija koje ruše sporazume postignute u okviru dijaloga i sprečavaju proces normalizacije odnosa. Oni ne samo da ne žele da formiraju Zajednicu srpskih opština i pomognu da srpski narod normalno živi, već poništavaju sve dogovore nasiljem i dugim cevima", istakao je Anđelković.

Kako je naveo, cilj je očigledno proračunat, usmeren ka izazivanju ponovnog ratnog sukoba i, takođe, u direktnoj je suprotnosti sa Akcionim planom dogovorenim u dijalogu još 2015. godine, koji predviđa da će se pitanje poštanskih usluga rešavati u kasnijoj fazi dijaloga.

Anđelković naglašava da svi ovi akti imaju za cilj dalji pritisak, proterivanje i etničko čišćenje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta.

"'Pošta Srbije' kao javna institucija od značaja za građane i na Kosovu i Metohiji, usluge pruža u skladu sa svim važećim propisima i ostaće posvećena pružanju kvalitetnih usluga, uprkos ovim napadima. Ovaj događaj izaziva veliku zabrinutost među srpskim narodom i zahteva hitnu pažnju i delovanje međunarodne zajednice u cilju zaštite i očuvanja mira u regionu", rekao je Anđelković.

Video: Pripadnici kosovske policije upali u Poštansku štedionicu u Leposaviću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA