Rasprava o pretpalti za RTS, pauza zbog Jovanovićevog obraćanja: Buran dan u Skupštini Srbije

 
T. U.
T. U.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Potpredsednica Skupštine Srbije Marina Raguš odredila je u jednom momentu pauzu tokom rasprave da bi se, kako je rekla, poslanici umirili

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas raspravu u pojedinostima o predlogu za izmenu Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, ali je ona prerasla u polemiku o ekologiji i drugim temama, a povodom obraćanja Aleksandra Jovanovića određena je i kraća pauza.

Potpredsednica Skupštine Srbije Marina Raguš odredila je u jednom momentu pauzu tokom rasprave da bi se, kako je rekla, poslanici umirili, a povodom obraćanja šefa poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića.

Jovanović je obraćanje počeo kritikom javnog servisa i upitao da li RTS realno prikazuje šta se u zemlji radi sa prirodnim vrednostima i pokazao fotografiju koju je nazvao "mestom zločina", navodeći da se na njoj nalazi Jošanička reka na Kopaoniku gde je, kaže, izgrađeno 17 malih hidroelektrana.

On se govoreći o Jošaničkoj reci obratio i ministarki zaštite životne sredine Ireni Vujović navodeći da ne bi bio na njenom mestu, i potom pomenuo ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića.

Potpisivanje ugovora između Gorana Vesića i kineske kompanije Foto: Marko Jovanović

Rekao je da Vesić govori da je njegov (Jovanovićev) kum posekao 460 stabala, ali da, kako tvrdi, nije u pitanju njegov kum već to što je Vesić dozvolio da investitori zbog gradnje "sahrane" šumu šutom.

On je uputio uvredljive komentare Vesiću našta je reagovala Raguš i proglasila pauzu da bi se Jovanović smirio i razumeo šta je upravo rekao.

Poslanica Stranke slobode i pravde Irena Živković kritkovala je povećanje pretplate za RTS, jer smatra da javni servis ne informiše slobodno i istinito i dodala da bi bila za to da se plati i duplo, ukoliko bi moglo tamo da se čuje da mesec dana gori deponija u Negotinu ili da je Zaječar ostao bez dežurnog anesteziologa ili šta se dešava u selu Krivelj.

Poslanici Skupštine Srbije vanredno zasedanje Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Ona je pomenula i izjave Ninoslava Cmolića, načelnika UKP-a o Vlasima nakon hapšenja osumnjičenih za ubistvo devojčice Danke Ilić kod Bora.

Vujović je reagujući na izjavu Živković o Cmoliću, koji je njen muž, rekla da je to laž, izvučena iz konteksta, koje su osudila i udruženja nacionalnih manjina i da su se svi pripadnici MUP-a trudili da rade svoj posao.

Ona je rekla i da je od 2021. godine u Srbiji očišćeno 1.000 divljih deponija, a da se usled visokih temperatura i često ljudskog faktora dolazi do njihovog paljenja.

Irena Vujović Foto: Jovana Rošul

"Da bismo uklonili divlja smetlišta, moramo pre svega da izgradimo zelenu infrastrukturu. Dakle, regionalne i reciklažni centri na čemu intenzivno radimo i do 2027. će biti minimum šest regionalnih centara u potpunosti osposobljeno. Paralelno sa tim ćemo zatvarati divlje deponije i smetlišta, dakle, u svim jedinicama lokalne samouprave i uklanjati divlje deponije", navela je ministarka.

Kada je reč o Boru, ona je rekla da je od 2019. u očuvanje životne sredine uloženo 220 miliona dolara.

"Oprema za odsumporavanje, izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda, izgradnja obilaznog tunela Kriveljske reke i još mnogo projekata koji su učinili bolju životnu sredinu, dakle, i bolji kvalitet životne sredine nego što je ikada bio", navela je ministarka.

Ona je istakla i da se kvalitet vazduha u Boru značajno popravio, posebno od 2011.

Poslanica stranke Srbija Centar Tijana Perić Diligentski rekla je da ta partija neće podržati povećanje pretplate za RTS, jer taj javni servis, kako smatra, "mora da se upristoji" i da bude na korist svih građana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Skupština danas nastavlja raspravu o bezbednosnoj situaciji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    29. jul 2024 | 19:45

    A sto da placamo rts kad svaki stanovnik ima kablovsku. Pa nek kablovski operateri placaju rts.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA