Linta: U Hrvatskoj od završetka rata traje proces otimanja srpskog zemljišta

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Linta ukazuje na slučaj J.M. iz mesta Smoković u Ravnim Kotarima koje se nalazi osam kilometara istočno od Zadra, a trenutno pripada opštini Zemunik Donji, navodi se u saopštenju Savez Srba iz regiona

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da u Hrvatskoj od završetka rata traje proces otimanja srpskog zemljišta pod, kako je rekao, "licemernom parolom sređivanja zemljišnih knjiga".

"Republika Hrvatska se od 1997. godine, nakon donošenja antisrpskog Zakona o vlasništvu, uknjižila kao vlasnik na oko milion katastarskih čestica čiji su posednici tj. katastarski vlasnici do 1995. godine bili prognani Srbi i namerava da se uknjiži i na preostalih više od 500.000 katastarskih čestica", poručio je Linta.

Linta ukazuje na slučaj J.M. iz mesta Smoković u Ravnim Kotarima koje se nalazi osam kilometara istočno od Zadra, a trenutno pripada opštini Zemunik Donji, navodi se u saopštenju Savez Srba iz regiona.

"U Smokoviću je pre rata živelo više od 98 odsto Srba. Prognani Srbin J.M. je 1984. godine uknjižio zemljište, dobio građevinsku dozvolu i izgradio porodičnu kuću uz saobraćajni put Donji Zemunik-Murvica. Na osnovu tih dokumenata posle rata mu je obnovljena kuća koja je srušena u zločinačkoj akciji Maslenica januara 1993. godine, kao i mnogim drugim Srbima u Smokoviću, Kašiću, Islamu Grčkom i drugim mjestima", naveo je Linta.

Linta dodaje da sada nadležne službe kažu da po njihovim podacima navedeno zemljište više ne pripada J.M.

"On je prinuđen da pokrene postupak ponovnog utvrđivanja vlasništva na katastarskoj čestici na kojoj se nalazi kuća. U pitanju je dugotrajna pravna borba za neizvesnim ishodom. Apsolutno je jasno da se radi o planskom i sistematskom otimanju srpske imovine u Ravnim Kotarima i šire u Hrvatskoj", ocenio je Linta.

On ocenjuje da bi Srbija trebalo da pokrene pravnu i diplomatsku borbu za poštovanje međunarodnog dokumenta tj. Bečkog sporazuma o sukcesiji koji je potvrdio Hrvatski sabor marta 2004. godine.

"Posebno je značajan Aneks G pod nazivom "Privatna svojina i stečena prava". U njemu jasno piše da svim građanima i pravnim licima trebaju biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31.12 1990. godine. To uključuje zemljište, šume, stanove, kuće i svu drugu imovinu", pojašnjava Linta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Linta: Teško je govoriti o trajnom miru i stabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA