"Naša misija je da menjamo sliku i imidž o Srbiji u svetu"! Đurić: Radimo na potpisivanju dodatnih sporazuma

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Đurić je na sednici Skupštine Srbije naglasio da je veoma važno da Srbija neguje politički odnose sa zemljama širom sveta

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da Ministarstvo aktivno radi na tome da Srbija na predstojećem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje će se održati u septembru u Njujorku, potpiše još sporazuma koji se odnose i na trgovinu i na investicije i da stvori dodatne pretpostavke za pristup novim tržištima.

On je na sednici Skupštine Srbije, na kojoj su poslanici postavljali pitanja, naglasio da je veoma važno da Srbija neguje politički odnose sa zemljama širom sveta i da će u narednom periodu udvostručiti trud da zemlju predstavi kao atraktivnu destinaciju za saradnju u oblasti privrede i poljoprivrede.

Naglasio je da Srbija u ovom trenutku ima diplomatsko-konzularna predstavništva u 104 centra i da će, u narednom periodu, kadrovski i materijalno-logistički ojačati prisustvo u njima.

"Naša misija je zato da menjamo sliku i imidž o Srbiji u svetu, koji je zasnovan i na kvalitetnom srpskom proizvodu", rekao je on i podsetio da je i kao ambasador sa ponosom pokazivao i sok iz Kosjerića, domaće i rakije koje se proizvode od Gruže, Čačka, Arilja.

"Nema kraja Srbije koji nema nešto izuzetno po kvalitetu, tradiciji i ukupnim karakteristikama da ponudi globalnom tržištu", rekao je on.

Podsetio je i na značaj sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom.

"On doprinosi i da Evropa kao kontinent smanjuje svoj deficit u spoljno-trgovinskoj razmeni sa Kinom. Dakle, to je jedan i srpski i sveevropski koristan sporazum", rekao je Đurić.

Podsetio je da je EU strateški cilj Srbije i da sa zemljama unije imamo više od 70 odsto razmene.

Đurić je dodao da je na sastanku šefova diplomatije EU u Lukseburgu naveo da Srbija nastavlja da insistira da i tokom pristupanja EU, srpski poljoprivrednici budu jednako tretirani kao oni u Nemačkoj, Francuskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji.

"Srbija ima šta da ponudi Evropskoj uniji - ekonomiju koja je zdrava, bruto društveni proizvod koji se razvija i raste svake godine 4,7 odsto, samo u prvom semestru ove godine. Ulaskom Srbije, EU dobila bi snažan par ruku", rekao je on.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je, odgovarajući na pitanje poslanika Jedinstvene Srbije Živote Starčevića o benefitima sporazuma o slobodnoj trgovini koji je Srbija potpisala sa Egiptom, da su našoj zemlji nesporno otvorena nova tržišta.

"Otvorena su nam vrata, imamo šansu da uđemo na ta tržišta. Carine su smanjene ili skinute potpuno. I to je samo prvi korak...Ali sledi i taj drugi korak. Otvoreno tržište ne znači i siguran plasman naših proizvoda, pogotovo poljoprivrednih proizvoda. Evropa, svet nudi izuzetne proizvode po izuzetno i niskim cenama", ocenio je Krkobabić.

Starčević je u odgovoru ministru Martinoviću rekao da dogovori sa poljoprivrednicima, kao onaj od 18. jula, treba medijski da se promovišu, kako bi više poljoprivrednika čulo za njih.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Đurić: "Ovo definitivno nije pobeda onih koji su Srbiji hteli da stave žig"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • нибрС

    26. jul 2024 | 07:24

    Ти да мијењаш слику о Србији ??? Видимо шта си урадио док си Амбасадор био...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA