Martinović: Srbi i Bošnjaci mogu da žive jedni pored drugih i jedni sa drugima

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

On je to rekao odgovarajući na pitanje poslanika SDA Sandžaka Ahmedina Škrijelja o srazmernoj zastupljenosti bošnjačkog naroda u državnim institucijama.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović izjavio je danas u Skupštini da bi se Srbi i Bošnjaci bolje razumeli kada bi i jedni i drugi ušli u cipele ovog drugog, kao i da pripadnici i jednog i drugog naroda mogu da žive jedni pored drugih i jedni sa drugima.

On je to rekao odgovarajući na pitanje poslanika SDA Sandžaka Ahmedina Škrijelja o srazmernoj zastupljenosti bošnjačkog naroda u državnim institucijama.

Martinović je istakao da složan i vredan rad Srba i Bošnjaka može doneti rezultate i dodao da nedavno potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom koji podrazumeva izvoz robe iz Srbije bez carine znači da Srbi i Bošnjaci podjednako mogu da rade i napreduju.

"To znači da će Republika Srbija i naši poljoprivredni proizvođači i kompanije moći da izvoze apsolutno sve poljoprivredne proizvode na tržište od 110 miliona stanovnika, što je veoma važno za odnose dve zemlje, ali i Srba i Bošnjaka koji žive u Novom Pazaru, Sjenici, Prijepolju, Priboju, Raškoj i drugim mestima", rekao je Martinović.

Dodao je da je to podsticaj da se u tom delu Srbije gaji što više ovčijeg i kozjeg mleka, mesa sira i drugih proizvoda koje proizvode i Srbi i Bošnjaci.

"Mislim da bismo se, između ostalog, i time bolje razumeli i da bismo lakše iskoračili iz prošlosti u budućnost i shvatili da ni vi Bošnjaci, ni mi Srbi ne možemo da odemo na druge krajeve sveta, nego da smo osuđeni da živimo jedni pored drugih i jedni sa drugima", rekao je Martinović.

Obraćajući se poslanicima opozicije koju su udarali rukama o klupe tokom njegovog obraćanja, Martinović je rekao da su oni time pokazali koliko zapravo poštuju pripadnike nacionalnih manjina, a da u isto vreme optužuju vlast da ih ne poštuje.

"Verbalno ih izuzetno poštuju, ali u praksi, kao što vidite, kada Vam (Škrijelju) odgovaraju članovi vlade kao pripadniku bošnjačke nacionalne manjine, prilično su nervozni i skloni opstrukciji, sprečavajući da dobijete što više informacija koje su vam kao narodnom poslaniku bitne", rekao je Martinović odgovarajući Škrijelju.

Dodao je da su poslanici opozicije licemerni i da im nije stalo ni do Bošnjaka, niti do bilo čega drugog, već do toga da u Skupštini izazivaju haos.

"Time pokazujete koliko ste nekulturni, nevaspitani i koliko nemate strpljenja da saslušate ljude koji govore u Narodnoj skupštini", poručio je Martinović poslanicima opozicije.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić opomenula je ministra Martinovića da pazi na vreme, odnosno obrati pažnju na dužinu govora.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je u jednom momentu prišao govornici i na kratko prekinuo govor Martinovića, koji mu je, pošto mu je Jovanović ponudio "lek", odgovorio da mu "lek nije potreban i da je smiren".

Govoreći o odnosima Srba i Bošnjaka, Martinović je rekao da sukobi potiču iz devedesetih godina, a da je na njih uticao i predsednik Hrvatske Franjo Tuđman koji je zagovarao otcepljenje Bosne i Hercegovine od Jugoslavije, dok je predsednik Srbije Slobodan Milošević pokušavao da sačuva BiH u okviru Jugoslavije, nudeći joj različite benefite, između ostalog i to da pripadnici bošnjačkog naroda ne moraju da služe vojni rok u Jugoslovenskoj narodnoj armiji u Srbiji, Crnoj Gori ili Makednoji, već da mogu samo u BiH.

Dodao je da je taj plan čak i Alija Izetbegović prvobitno prihvatio, kao i da misli da ne bi došlo do građanskog rata u BiH ni Sarajeva, ni Srebrenice, ni Prijedora, ni Bratunca, kao ni drugih stratišta oba naroda da nije bilo uticaja iz Zagreba.

Poslanik Ahmedin Škrijelj je kritikovao članove vlade, uz navode da na njegova pitanja nisu odgovorili, uz reči "Sram vas bilo".

Ministar bez porfelja Usame Zukorlić zamolio je poslanika Škrijelja da ne koristi ružne reči kada se obraća članovima vlade, ističući da oni rade na korisnim pitanjima za narod.

"Ne znam čime bi trebalo da se sramim od svega o čemu sam pričao - pričao sam sve važne korisne i konketne stvari kako za naš Bošnjački narod tako i za državu Srbiju", rekao je on.

Zukorlić je zatim zamolio Škrijelja da se ponaša dostojanstveno.

"Molim Vas da se kako doliči na vaspitanju našeg naroda ponašate u ovoj skupštii i da nam ne brukate narod", rekao je Zukorlić Škrijelju.

Potpredsednik vlade Aleksandar Vulin je, reagujući na obraćanje Škrijelja, rekao da se čitava Vlada sa poštovanjem odnosila prema njegovim pitanjima i da je dobio odgovore.

Ukazao mu je da je dobio pravo da kao narodni poslanik bez poslaničke grupe prvi postavlja pitanja i rekao mu da se ne ljuti ako mu se nisu svideli odgovori.

"Ovi ljudi su želeli da vam odgovore najbolje što su mogli. Ovo je jedna od naših prvih prilika da razgovaramo sa vama. Neki od kolega su po prvi put ministri. Želeli su da vam pokažu koliko im je stalo", rekao je Vulin.

Dodao je da su svi koji su odgovarali na pitanja Škrijelja poštuju i njega i njegove birače, kao i sve Bošnjake.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Spaseno oko 400 hektara plodnih srpskih oranica, poljoprivrednici dočekali spas

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA