Vučić se obratio iz Londona: Stigao na Samit Evropske političke zajednice

 
E. S.
E. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 22

U Londonu se održava Samit Evropske političke zajednice

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se iz Londona gde se održava Samit Evropske političke zajednice.

Predsednik Srbije je stigao u palatu Blenim u Vudstoku, nadomak Londona, gde se danas održava četvrti po redu Samit Evropske političke zajednice.

Njega je dočekao domaćin samita premijer Velike Britanije i Severne Irske Kir Starmer, a ovo će biti najveći skup evropskih lidera u poslednjih nekoliko godina.

Starmer će ugostiti 47 lidera iz zemalja EU, kandidata za članstvo i drugih država koje se graniče sa EU.

Među učesnicima su predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, premijer Španije Pedro Sančez, premijerka Italije Đorđa Meloni, premijer Mađarske Viktor Orban, premijer Albanije Edi Rama, premijer Grčke Kirjakos Micotakis, premijer Belgije Aleksandar De Kro, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žosep Borelj, predsednik Evropskog Saveta Šarl Mišel i mnogi drugi.

Samitu neće prisustvovati predsednik Turske Redžep Taip Erdogan. Po prvi put, na samitu EPZ prisustvuje i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kao i predstavnici organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Saveta Evrope.

Na skupu učesnici će razgovarati o nekim od najurgentnijih pitanja sa kojima se Evropa suočava - od rata u Ukrajini, energetike do ilegalnih migracija i bezbednosne saradnje. Sastanak u okviru Samita Evropske političke zajednice pružiće liderima jedinstvenu priliku da razgovaraju i iskoriste ovaj momenat kako bi se konkretizovale i primenile mere u pogledu pitanja od zajedničkog značaja.

Tokom samita u Palati Blenim predviđeno je održavanje nekoliko panel diskusija, a predsednik Vučić učestvovaće na okruglom stolu na temu Odbrana i obezbeđivanje demokratije, a planiran je i niz bilateralnih susreta sa evropskim zvaničnicima, među kojima su predsednik Republike Francuske Emanuel Makron i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Dik Shof.

Predsednik je uputio i telegram saučešća porodici i kolegama ubijenog policajca Nikole Krsmanovića, u kome se kaže:

"Izuzetno me je potresla vest o smrti policajca Nikole Krsmanovića, koji je ubijen u podmuklom napadu dok je časno obavljao svoju tešku dužnost.

Sa dubokim bolom i tugom primio sam vest o tragičnom gubitku vašeg sina i brata, hrabrog policajca Nikole Krsmanovića. Njegova posvećenost službi i neustrašivost neizmerno su doprineli očuvanju sigurnosti i mira u našoj zemlji. Njegov gubitak je nenadoknadiv, ne samo za vas, njegovu porodicu, već i za celu našu zemlju.

Nikola je bio istinski heroj, koji je svoj život posvetio zaštiti drugih, a njegova hrabrost i profesionalnost vodile su ga kroz sve izazove i opasnosti koje je njegova služba nosila.

Primite moje najiskrenije saučešće. Neka vam snaga i hrabrost koje je Nikola pokazivao u životu budu uteha u ovim teškim trenucima. Srbija nikada neće zaboraviti njegovu žrtvu i nesebičnu predanost dužnosti”, navodi se u telegramu predsednika Vučića.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dane

    18. jul 2024 | 10:17

    Vučićeva prisutnost na samitu u Londonu potvrđuje koliko je Srbija važan faktor u evropskoj politici. Njegovi napori za očuvanje mira i stabilnosti doprinose boljoj budućnosti naše zemlje, dok opozicija samo stvara negativnu atmosferu.

  • Nikola

    18. jul 2024 | 10:11

    Povećanje broja međunarodnih susreta doprinosi jačanju globalnih odnosa i saradnje.

  • Anja

    18. jul 2024 | 10:13

    Predsednik se iskreno bori za bolju budućnost svog naroda i države.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA