Đurić i Borelj razgovarali o posvećenosti Srbije na putu ka EU: Potpuno usklađivanje ključ za državu kandidata

 
T. U.
T. U.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Oni su se tokom sastanka složili oko potrebe unapređenja saradnje u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, saopšteno je iz EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se danas u Briselu sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, sa kojim je razgovarao o posvećenosti Srbij na putu ka EU.

Oni su tokom sastanka izrazili zadovoljstvo nastavku sprovođenja reformi u vezi sa EU i složili se oko potrebe unapređenja saradnje u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, saopšteno je iz EU.

Borelj je istakao važnost usklađivanja Srbije sa stavovima i odlukama EU u oblasti spoljne i bezbednosne politike, uključujući i u kontekstu rata u Ukrajini, i dodao da EU očekuje od Srbije da pojača napore ka potpunom usklađivanju.

Marko Đurić i Žozep Borelj Foto: Tanjug/ European Council/ Alexandros Michailidis

''Potpuno usklađivanje je ključno za državu kandidata za članstvo u EU kako bi pokazala svoju stratešku orijentaciju i napredak ka članstvu u EU'', istakao je Borelj.

On je posebno istakao kao pozitivan korak podršku koju Srbija pruža Ukrajini i njenom narodu, i pozdravio ''kontinuirani, visokokvalitetni doprinos Srbije misijama i operacijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU''.

Borelj je ponovio da EU očekuje i od Beograda i Prištine da se uključe u dijalog uz posredovanje EU, i to ''u dobroj veri i duhu kompromisa i da ga bez odlaganja zaključe sveobuhvatnim, pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa u skladu sa pravne tekovine EU i međunarodnog prava''.

''Najvažniji prioritet je da se krene dalje u implementaciji Sporazuma na putu normalizacije odnosa'', naveo je Borelj.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Đurić iz Njujorku: "Delegacija Srbije sa Vučićem na čelu će učiniti apsolutno sve"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA