vucic kairo Foto: TANJUG / Predsednistvo Srbije

Vučić se obratio iz Kaira: Izvozićemo 30,5 odsto industrijskih proizvoda bez ikakvih carina

 
M. P.
M. P.
 
 ≫ 
  • 24

Činjenice

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Kairu, gde je danas potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini
  • Osim njega potpisano je još 10 dokumenata
  • Predsednik je najavio vojnu vežbu Srbije i Egipta
Najnovije
15:39

Saradnja na bezbednosnom aspektu odlična

Upitan oko bezbednosne situacije, s obzirom na snagu Egipta, Vučić je poručio sledeće:

- Egipat sada otvara mediteransku obalu i to će biti jedna od najelitnijih destinacija. Ako budemo imali sezonske letove, Beograd - Aleksandrija, 2 sata i 20, 30 minuta. Dakle, to će biti nova prilika i po tome će nam biti značajno da imamo prijatelje ovde.

S druge strane, što se bezbednosnog aspekta tiče, imamo odličnu saradnju. Ta vojno i vojno-ekonomska i tehnička saradnja je veoma važna za nas. Preko njih dobijamo informacije šta se dešava u arapskom svetu i na Bliskom istoku - poručuje Vučić.

Na pitanje da se Slovenija dodatno naoružava, što stvara pritisak u Hrvatksoj, Vučić kaže "da to svi rade".

Ističe i da su obe članice NATO-a, pa da ne vidi čemu potreba za brigom.

Naglasio je i da Srbija proizvodi složene sisteme koji nisu beznačajni, ali su daleko od onoga što bi želeo da vidi.

15:31

Mir radi u korist svih

Na pitanje kako komentariše zabrinutost Stejt Departmenta o proširenju lokalnih političkih tenzija na ceo Zapadni Balkan, Vučić ističe da ,,mir radi u korist svih".

- Sasvim je jasno odakle vetrovi duvaju. Iznenađen sam histerijom i govorom koji smo čuli u Srebrenici, da 10 puta govorite o velikosrpskoj politici, protagonistima. Ali sve to je negde očekivano i zato je na nama da budemo veoma oprezni jer mir radi u korist svih, ali da budem iskren, mir radi najviše u korist Srbije i naših građana. Mi imamo kako da rastemo ekonomski - poručio je Vučić.

15:25

Već pre kraja godine egipatske specijalne jedinice u Srbiji

Već pre kraja godine egipatske specijalne jedinice doći će u Srbiju i održavaće vežbe, trenirati i vežbati sa našim momcima i devojkama, poručio je Vučić.

15:24

Izvozna šansa za Srbiju

Upitan koliko je značajna ova poseta, s obzirom na to da je poslednja poseta bila pre 15 godina, Vučić je poručio sledeće:

-  Siguran sam da ćemo imati burnu jesen na svetskom nivou, ne znam u kom trenutku ali bih svakako išao na jednu širu afričku, a potom i azijsku turneju.

Vučić je istakao da najviše iz Egipta uvozimo kalcijum-fosfat, a izvozimo duvan.

- Ove godine će biti negde oko 120,130 miliona evra i to nije dovoljno, verujemo da možemo da idemo i na 500 miliona samo je važno da vidimo šta je to, da probamo da povećamo svoje mogućnosti i kapacitete. Sad možete meso da izvezete koliko hoćete, ali mi nemamo dovoljno stoke - priča Vučić.

Predsednik je istakao da ćemo morati da dajemo veće subvencije za stočarstvo.

Dotakao se i Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, koja takođe predstavlja veliku šansu za Srbiju.

15:20

Radna snaga koja nedostaje

Vučić je u obraćanju novinarima istakao i da je ovo šansa za uvoz radne snage, koja nam je potrebna.

- Posebno za građevinske poslove i to je jedna od varijatni kojom sebi možemo da pomognemo u budućnosti - istakao je Vučić i dodao da veruje da ćemo generalnog sekretara Arapske lige moći da ugostimo pre kraja godine.

Očekuju se sastanci i sa predsednikom Vlade, predstavnicima parlamenta i trebalo bi da vide novi glavni grad u koje je uloženo 60 milijardi, poručuje Vučić.

15:16

Bilateralna saradnja između Srbije i Egipta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da sa egipatskim predsednikom razgovarao kako da povećaju trgovinsku razmenu naših dveju zemalja, ali i razmenu uslugama.

- Potvrdili smo da imamo iste stavove po važnim geopolitičkim pitanjima. Imaćemo 30,5 posto industrijskih proizvoda za koje odmah po ratifikaciji Sporazuma možemo da izvozimo bez ikakvih carina i 87 odsto poljoprivrednih proizvoda koje ćemo moći bez carine ili značajno liberalizovane da izvozimo - rekao je Vučić.

15:11

Održan sastanak dva predsednika

U Predsedničkoj Palati u Kairu održan je sastanak tet-a-tet predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdel Fatah al Sisija.

Nakon toga održan je plenarni sastanak dve delegacije i potpisan je niz sporazuma.

- Danas smo potpisali važne dokumente, ugovor o slobodnoj trgovini je od izuzetnog značaja. Mislio sam da je za normalne ljude to uobičajeno, a onda vidim da je čudno kad mi moramo da ponovimo, a obojica smo iskazali želju da bude mir u svetu. Mali je broj zemalja koji sme da pozove na mir, a ne na poraz neke od strana - rekao je Vučić u svom obraćanju.

Tokom posete državno-privredne delegacije Srbije Egiptu, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, sutra će biti organizovan srpsko-egipatski poslovni forum dve zemlje.

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA