vucic kairo Foto: TANJUG / Predsednistvo Srbije

Vučić u Kairu: Veliki dan za Srbiju i Egipat, potpisan sporazum o trgovini

 
E. H.
E. H.
 
 ≫ 
  • 13

Činjenice

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem
  • Nakon sastanka jedan na jedan biće održan sastanak delegacija
  • Očekuje se potpisivanje niza sporazuma
Najnovije
12:44

Obraća se predsednik Aleksandar Vučić

Na konferenciji se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da su istakli zajedničko mišljenje Srbije i Egipta da je mir u svetu najvažniji.

- Danas smo potpisali važne dokumente, ugovor o slobodnoj trgovini je od izuzetnog značaja. Mislio sam da je za normalne ljude to uobičajeno, a onda vidim da je čudno kad mi moramo da ponovimo, a obojica smo iskazali želju da bude mir u svetu. Mali je broj zemalja koji sme da pozove na mir, a ne na poraz neke od strana - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je zahvalan predsedniku Sisiju na mudrim rečima i po pitanju ukrajinske krize i sukoba, ali i po drugim pitanjima u svetu koja su goruća.

On je rekao da su razgovarali o svim geopolitičkim pitanjima i konkretnim vidovima saradnje, od poljoprivredne do vojne i dodao da će uskoro biti vojna vežba srpske i egipatske armije.

- Egipatski investitori su uvek dobrodošli. Sporazum o slobodnoj trgovini omogući će da brže razvijamo trgovinske odnose, kao i između naših industrija, a u budućnosti će Srbija i Egipat postići još mnogo više nego do sada. Na političkom planu Srbija i Egipat obavljaže stalne konsultacije kako bismo pomagali jedni drugima na međunarodnim forumima, zastupajući slične ili iste interese. Ugovor o slobodnoj trgovini verujem da je od izuzetnog značaja, potpisali smo ukupno 10.412 tarifnih linija za Srbiju, 6.075 tarifnih linija za Egipat. To znači da ćemo brže razvijati naše trgovinske odnose, i naših industrija i uveren sam da ćemo mnogo toga uspeti da postignemo više u odnosu na prethodni period - poručio je Vučić.

Vučić je rekao da će Egipat u Srbiji uvek imati pouzdanog i lojalnog prijatelja i da se raduje poseti egipatskih ministara.

- U najskorije vreme, kada dobar deo ovoga uspemo da ostvarimo, verujem da ćete prihvatiti moj poziv i rado ponovo doći u našu Srbiju. Neka živi prijateljstvo Egipta i Srbije - zaključio je Vučić.

12:40

Obraća se predsednik Egipta

Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi zahvalio se srpskoj delegaciji na poseti i istakao da je ovo prva poseta te vrste za 15 godina.

- To pokazuje volju da ojačamo prijateljstvo koje traje od početka naših diplomatskih odnosa, od 1908. godine. Egipat visoko ceni bokatu tradiciju srpskog naroda. Unapred se radujemo razmeni različitih iskustava i stručnosti za jačanje mira i stabilnosti u regionu i svetu. Gostoprimstvo koje ste mi pokazali i ciljeve koji smo postigli posle moje posete u različitim oblastima predstavljaju naša zajednička uverenja sa zajedničkim temeljima u cilju obuhvatnih razvoja odnosa. Danas smo se usaglasili o značaju jačanja saradnje u nauci, kroz sporazum o slobodnoj trgovini i mnoge druge  dokumente. To će ojačati ekonomsku i trgovinsku saradnju - rekao je predsednik Egipta i dodao da je, osim ekonomske, uspostavljena i vojna saradnja.

On je istakao da je stanovište Egipta apsolutna hitnost postizanja hitnog prekida vatre, da se spreče nasilne migracije i osetljivost pitanja civila. Dodao je da se "Egipat strogo koristi korišćenju Rafe kao alatke za potiskivanje palestinskog naroda".

- Podržavamo primenu inicijative Otvoreni Balkan i želimo da se zemlje Zapadnog Balkana zbliže i da se ojača regionalna stabilnost - dodao je.

12:16

Potpisan niz sporazuma o saradnji gradova i institucija

Sporazum o saradnji između Grada Beograda i Grada Kaira potpisali su gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.

Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Užica i Guvernije Asuana - Grada Asuana potpisali su gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.

Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Pazara i Grada Damieta potpisali su gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i Ministarstva rada Egipta u oblasti rada i zapošljavanja potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.

Protokol o saradnji između Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar i Al- Azhar Univerziteta u Egiptu potpisali su ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.

Aleksandar Sapic Foto: Tanjug/Live

Memorandum o razumevanju između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Ministarstva komunikacija i informacionih tehnologija Egipta o saradnji u oblasti komunikacija i informacionih tehnologija potpisali su ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i ministar komunikacija i informacionih tehnologija Arapske Republike Egipat Amr Talat.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva kulture Srbije i Vrhovnog saveta za antikvitete Egipta za saradnju u oblasti antikviteta i muzeja potpisali su ministar Momirović i ministar turizma i antikviteta Egipta Šerif Fathi.

Memorandum o razumevanju između Etnografskog muzeja u Beogradu i Vrhovnog saveta za antikvitete Egipta o saradnji u oblasti muzeja potpisao je ministar Momirović i ministar turizma i antikviteta Egipta Šerif Fathi.

Memorandum o razumevanju između Uprave carina Ministarstva finansija Srbije i Carinske službe Egipta o saradnji u carinskim pitanjima potpisali su v.d. direktora Uprave carina Srbije Branko Radujko i ministar finansija Egipta Ahmed Kučuk.

12:08

Potpisan sporazum o trgovini

Srbija i Egipat potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini u prisustvu Vučića i Al Sisija u Kairu.

Arapsko-srpski odnosi su krenul uzlaznom putanjom od istorijske posete predsednika Srbiji 2022. godine u težnji da se aktivira partnerstvo između dve prijateljske zemlje u skladu sa njihovim mogućnostima u svim donenima. Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Egiptu prati obeležavanje 166 godina od uspostavljanja srpsko-egipatskih diplomatskih odnosa.

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan Al Hatib.

Nakon dve godine pregovora, Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta obuhvatiće više od 16.000 proizvoda koji će se izvoziti i uvoziti u Srbiji i Egipat.

Ministar Momirović je ranije izjavio da će nakon ratifikovanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom biti ukinute carine za gotovo celu srpsku poljoprivredu.

- Čim Sporazum o slobodnoj trgovini bude ratifikovan biće ukinute carine od 40 odsto na svežu jabuku, kao i carine od 30 odsto na suvu šljivu i 20 odsto na smrznuto bobičasto voće. Carine na proizvode naše prehrambene industrije koje se sada kreću u rasponu od 20 do 60 odsto polako će krenuti da se smanjuju, dok će biti ukinute i carine na mineralnu vodu i bezalkoholno pivo koje su sada između 20 i 30 odsto - naveo je Momirović.

Istakao je da je to velika šansa za poljoprivrednike i domaćine iz Srbije, ali i ogromna šansa za srpsku industriju keramike, farmaceutsku industriju i mnoge druge industrije.

Toma Momirovic Foto: Tanjug/Live
11:44

"Danas ćemo dodatno učvrstiti odnose"

Predsednik Vučić istakao je da je sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem razgovarao o najvažnijim pitanjima odnosa između Srbije i Egipta i poručio da će dve zemlje danas dodatno učvrstiti odnose i otvoriti nove puteve saradnje.

Vučić koji sa suprugom Tamarom boravi u zvaničnoj poseti Arapskoj Republici Egipat na svom Instagram profilu napisao je da je sa prijateljem i uvaženim domaćinom predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem razgovarao i o mogućnostima za širenje saradnje i konkretnim projektima na kojima će sarađivati u predstojećem periodu.

"Razmenili smo mišljenja i o svim izazovima koji opterećuju današnji geopolitički kontekst, kao i o mestu i ulozi naših zemalja u novoj regionalnoj i globalnoj stvarnosti. I Srbija i Egipat, svako u svom delu sveta, predstavljaju stubove mira, napretka i saradnje i garant stabilnosti, čime je naša odgovornost za njihovo očuvanje ogromna. Uveren sam da ćemo zajedno uspeti u tom teškom i časnom poduhvatu", naveo je Vučić.

On je dodao da će danas Srbija i Egipat dodatno učvrstiti istorijske i tradicionalno odlične bilateralne i ekonomske odnose i otvoriti nove puteve saradnje na dobrobit našeg naroda.

Vučić je zahvalio Al Sisiju na gostoprimstvu.

10:58

Vučić posetio Memorijalni kompleks Neznanom junaku u Kairu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas posle obilaska Memorijalnog kompleksa Neznanom junaku u Kairu da sa egipatskim narodom delimo ljubav prema slobodi i nezavisnosti, kao i "istu kulturu sećanja na sve one koji su nam svojom borbom i hrabrošću omogućili da nastavimo da gradimo naše zemlje u miru".

On je na Instagramu naveo da se sa "velikim pijetetom poklonio senima ratnika koji su dali život za svoj narod i državu i položio venac na spomen-grobnicu Anvara Sadata, čoveka koji je daleko video, mudro vodio svoju zemlju, promenio njeno lice uz iskrenu posvećenost miru i koji je zbog toga platio najveću cenu".

"Poštovanje prema najvećoj žrtvi koja se daje za svoj narod uvek ostaje putokaz za generacije koje dolaze i podsetnik da je mir jedna od najvećih i najskupljih vrednosti za koju svi moramo da se borimo", napisao je Vučić.

Vučić je danas, u okviru zvanične posete Egiptu, posetio Memorijalni kompleks Neznanom junaku u Kairu, u distriktu Nasr, i položio venac na grob Neznanom junaku. Njega je dočekao general major Abdel Al Moti Alem, komandant Centralne vojne zone.

Takođe, Vučić je obišao i spomen-grobnicu predsednika Egipta Anvara Sadata, koja se nalazi u okviru Memorijalnog kompleksa i položio venac na grob.

10:53

Počeo sastanak Vučića i Al Sisija u Kairu

U Predsedničkoj Palati u Kairu počeo je tet-a-tet sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdel Fatah al Sisija.

Nakon toga biće održan plenarni sastanak dve delegacije i biće potpisan niz sporazuma, a održaće se i zajednička konferencija dvojice predsednika.

Predsednik Vučić prisustvovaće zatim i svečanom ručku, koji će u njegovu čast organizovati predsednik Al Sisi.

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA