Đurić: Srbija sve značajnija investiciona destinacija za Ameriku

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Prema njegovim rečima, razlozi za to su što je "Srbija zemlja koja se ogromnom brzinom razvija i u kojoj poslovne šanse danas predstavljaju sigurnu investiciju za sutra, sa stopom rasta od 4,7 posto u prvom semestru ove godine.

Šef diplomatije Srbije Marko Đurić učestvovao je danas u Vašingtonu na poslovnom okruglom stolu Američko-srpskog poslovnog saveta (ASBC), odakle je kao glavni zaključak preneo poruku da je Srbija "bum destinacija" za investicije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Glavna poruka na upravo održanom poslovnom savetu, ovde u Vašingtonu, bila je 'dođite u Srbiju'", naglasio je ministar spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, razlozi za to su što je "Srbija zemlja koja se ogromnom brzinom razvija i u kojoj poslovne šanse danas predstavljaju sigurnu investiciju za sutra, sa stopom rasta od 4,7 posto u prvom semestru ove godine.

"Zatim, tu je i EXPO u koji investiramo oko 17 milijardi dolara, sa rastućim IT sektorom, s radnom snagom koja je obrazovana, kompetentna i odlučna, s institucijama koje se bore za svakog stranog investitora i sa širom otvorenim vratima za američke investicije, mislim da se izdvajamo po kvalitetu“, naglasio je Đurić.

Do kraja godine, kako je istakao, naša zemlja dobiće još jedno formalno unapređenje u statusu investicionog rejtinga.

"Naš monetarni sistem je toliko stabilan da se duže od jedne decenije nije promenio niti za jotu kurs naše valute. Mislim da zbog toga, ovde u Americi, postajemo velika vest kao investiciona destinacija, a američka ekonomija stoji bolje nego evropska ekonomija. Za nas je veoma značajno, za naš životni standard, za našu privredu, što srpsko-američki poslovni savet, koji smo osnovali ovde prošle godine kada sam bio ambasador, nastavlja da radi punom parom", zaključio je ministar Đurić.

Prema rečima Erika Stjuarta, predsednika ASBC-a i predsednika Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA) sa sedištem u Vašingtonu, mnoge američke kompanije održale su sastanke sa ministrom Đurićem kako bi razgovarale o potencijalnim investicijama, otvaranju radnih mesta i proširenju poslovanja u Srbiji.

"Veoma smo uzbuđeni jer smatramo da je sada zaista idealno vreme za poslovanje u Srbiji. Vlada Srbije, narod i kompanije veoma su otvoreni za saradnju. Radujemo se jer smo dugo čekali da Srbija postane mesto za poslovanje i kada je reč o poslovanju na Zapadnom Balkanu, ne postoji bolje mesto za to u ovom trenutku“, rekao je Stjuart.

On je podsetio da je Asocijacija prošle godine organizovala da delegacija američkih privrednika poseti Beograd, dodajući da će takva poseta biti upriličena i ove godine.

"Nastavićemo da jačamo odnose između Amerike i Srbije i da pronalazimo načine za zajedničko poslovanje u cilju povećanja zarada u Srbiji, rasta investicija i otvaranja novih radnih mesta. Sada je idealno vreme za to. Podržavamo ulazak Srbije u EU i želimo da srpsko-američki odnosi budu na najvišem nivou", poručio je Stjuart.

Okrugli sto okupio je članice Američko-srpskog poslovnog saveta, među kojima su renomirane američke kompanije Behtel, UGTR rieuablz, Viza, Siti, ADM, Palo Alto netvorks, Vestinghaus i drugi, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Đurić: "Ovo definitivno nije pobeda onih koji su Srbiji hteli da stave žig"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    11. jul 2024 | 07:22

    Samo zato sto smo jeftina radna snaga i kod nas može sto bi u drugoj normalnoj državi bilo zabranjeno

  • Жаке

    11. jul 2024 | 10:44

    Благо тебе

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA