Vuletić: Defile i podsećanje na srpske žrtve ne odgovara zvaničnom Sarajevu

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

On je rekao da podsećanje da su Srbi stradalnici u BiH daje legitimitet izjavama predstavnika iz Banjaluke da žele mir, a sa druge strane dovodi u pitanje politiku koju zvanično Sarajevo pokušava da nametne.

Sociolog Vladimir Vuletić izjavio je danas, povodom učešća kadeta Vojne i Policijske akademije u obeležavanju 83. godišnjice Bitke na Kozari i izjave hrvatskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića da mora da se utvrdi ko je odobrio "ulazak Vojske Srbije na teritoriju BiH", da defile i podsećanje na srpske žrtve smeta jer poslednjih decenija pokušava da se stvori utisak da su jedine žrtve na teritoriji BiH Bošnjaci, a da su Srbi bili agresor.

On je za Tanjug rekao da podsećanje da su Srbi stradalnici u BiH daje legitimitet izjavama predstavnika iz Banjaluke da žele mir, a sa druge strane dovodi u pitanje politiku koju zvanično Sarajevo pokušava da nametne.

"Svaki događaj je povod da se teme uzburkaju. Pripadnici Vojske Srbije tamo nisu ušli ilegalno, ne bi ni mogli da pređu granicu koju kontroliše federalna policija, prema tome to su besmislene stvari. Pokušava da se skrene tema na nešto što je potpuno proceduralno pitanje i nema nikakvu osnovu ni pravno gledano", poručio je Vuletić.

Komentarišući izjavu hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića koji je rekao da ako nije Ministarstvo odbrane odobrilo ulazak Vojske Srbije na teritoriju BiH, onda je to akt agresije, Vuletić je ocenio da je ovakva reakcija iz BiH pokušaj da se obeležavanje stradanja Srba zameni nekakvom pričom o navodno daljoj agresiji Srbije što je, napominje on, potpuno besmisleno.

Kako je naveo, političko Sarajevo želi i smatra da je jedini način da se promeni ravnoteža koju je uspostavio Dejtonski sporazum jeste izazivanje sukoba.

"Imate dva načina, jedan je dogovorom i razgovorom, to je ono što pokušava Milorad Dodik, ako želite nešto da promenite kao što je Dejtonski sporazum to možete ili razgovorom ili ratom i sukobom. Posle svakog rata dolazi novi mir i mirovni sporazum koji bi bio drugačiji u odnosu na Dejtonski", objasnio je sociolog.

Vuletić kaže da zbog toga smatra da jedino ko zaista ima motiv da izazove nekakav sukob jesu politički predstavnici iz Sarajeva koji, prema njegovim rečima, pokušavaju da unitarzuju BiH, što ni na koji način ne odgovara Republici Srpskoj i Srbiji.

On smatra da su optužbe za agresiju Srbije neosnovane jer ne postoji ni jedan razlog ni motiv koji bi Srbiju ili RS motivisao da izazivaju tenzije.

"RS i Srbiji Dejtonski sporazum odgovara, i svako ko je protiv Dejtonsko sporazuma je onaj ko izaziva rat. Vidimo da na toj dekonstrukciji Dejtonskog sporazuma od samog početka insisitra Sarajevo", rekao je Vuletić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Srpski spasioci krenuli u pomoć u BiH

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    8. jul 2024 | 12:22

    Sve se ovo dessava zato sto sve ove nase nove drzave vode ameteri i deca komunista koji su se okoristili posle drugog svetskog rata. Da je pravde svi oni bi bi odgovarali i morali da vrate otetu imovinu "agrarne reforme" i reforme otimanja tudje imonivne po celoj bivsoj drzavi koja je sporvedena , a zbog cega je u tom trenutku krenuo raspad drzave i podele. Onog trenutka kada vama niko ne garantuje bezbednost imovine i licnu tog trenutka pocinju podele. A mi danas vidimo i osecamo, npr. mojoj porodici je oduzeto 10 hektara zemlje na Kosovu koja nikad nece biti vracena . Zasto ? Opet se bavimo politikanstvom a ne politikom ! Dokle ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA