Vasić: Samo proletos šest predmeta Prištine protiv Srba zbog navodnih ratnih zločina

 
K. P.
K. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Vasić ističe da osuditi bilo koga ko nije kriv samo zbog toga da bi se ispunila nečija politička statistika nije pravda i da to neće doneti zadovoljenje pravde

Advokat Dejan Vasić, koji u sudskim procesima zastupa veliki broj Srba koje je Priština optužila za navodne ratne zločine tokom sukoba na KiM, izjavio je da je samo tokom ovog proleća bilo šest takvih predmeta koji se vode pred Specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini.

Vasić je za Tanjug rekao da je ova grupa predmeta u polovično završnoj fazi postupka.

Naveo je da je saslušan određeni broj svedoka u predmetu Dragiše Milenkovića, Slađana Trajkovića, Muhameda Alidemaja, Dragiše Đokovića i okončan predmet Zlatana Arsića.

"Još uvek nije počeo predmet Gavrila Milosavljevića. Mi ćemo videti sada, s obzirom na to da je u posebnom odeljenju osnovnog suda u Prištini koji se bavi ovim predmetima došlo do određenih kadrovskih promena. Neke sudije su otišle u Apelacioni sud, neke u penziju, došla je nova grupa sudija pa ćemo videti na koji će način da ocene te predmete i dokaze, kao i stavove koje mi branioci imamo", kaže Vasić.

Dodao je da su u ovim predmetima formirani timovi branilaca, jer je, kako naglašava, lakše pripremiti odbranu kada više advokata učestvuje u procesu.

"Kad su dva ili tri profesionalca tu, bez obzira na obilnost predmeta mislim da se lakše izađe na kraj", navodi Vasić.

I pored toga što se velika većina prethodnih sudskih procesa za navodne ratne zločine završila okrivljujućim presudama protiv Srba, Vasić veruje da će u ovim sporovima uspeti da odbrani svoje klijente.

"Ja nikad u životu nisam pomislio da će neko biti osuđen, a da za to ne postoje nikakvi dokazi, nikad. Siguran sam da ćemo sve ove predmete gde su dokazi klimavi, svedoci nesigurni, da ćemo te ljude odbraniti i pokazati šta je istina", rekao je Vasić.

Ističe da su svi ovi predmeti bazirani na izjavi jednog ili dva svedoka koji su u principu prilično niskih kredibilnosti i da će odbrana to pokazati bez greške.

"To će biti jasno i veću i tužilaštvu, publici, svima. A sve iza tog je odluka suda", rekao je Vasić.

On navodi da su, od kada su sudije Euleksa predale mandatnim lokalnim pravosudnim organima, donete svega tri oslobađajuće presude i da su oslobođeni Milorad Zajić u Peći, Bogdan Mitrović u fazi istrage i zimus Zlatan Arsić.

"Ne bih da generalizujem, svaki od tih predmeta je predmet za sebe, pa ćemo videti kako će to da bude u buduće", kaže Vasić.

Govoreći o trenutnim sudskim procesima i meri pritvora koja se optuženima stalno produžuje, Vasić kaže da je već ustaljena praksa da se ti predmeti brane iz pritvora, ali da će timovi odbrane pokušavati da tu praksu promene.

On podseća da je na poslednjoj sednici suđenja Slađanu Trajkoviću dovoljno snažnim argumentima predložio sudu da se mera pritvora koja se odnosi na njega prekine.

Vasić ističe da osuditi bilo koga ko nije kriv samo zbog toga da bi se ispunila nečija politička statistika nije pravda i da to neće doneti zadovoljenje pravde.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Prevrnuo se auto na autoputu kod Jagodine: Ekipe na terenu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA