Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučević: Tekst Kurtija u Njujork tajmsu je katalog neistina, Srbija je stub stabilnosti

M. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučević:Tekst Kurtija u Njujork tajmsu je katalog neistina,Srbija je stub stabilnosti

  • 16
Miloš Vučević na panelu Pristupne perspektive Zapadnog Balkana i njihov značaj za budućnost Evrope Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je Srbija stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i da svaku optužbu o drugačijim namerama Beograda treba apriori odbaciti kao lažnu vest, posebno kada takve tvrdnje dolaze od predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini.

On je tako reagovao na autorski tekst premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija za Njujork tajms u kome je izneo tvrdnju da bi otvaranje novog fronta na Balkanu odgovaralo Rusiji i Srbiji i da bi to omogućilo Srbiji da pokuša da, kako navodi, "osvoji teritoriju agresijom".

Vučević ističe da Priština svojom šovinističkom ideologijom i jednostranim potezima usmerenim protiv srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji svakodnevno potvrđuju da su oni sami jedina pretnja regionalnom miru.

"Tekst Aljbina Kurtija u 'Njujork tajmsu' je katalog neistina i pokušaj traženja alibija za anticivilizacijsko i nečovečno postupanje prema Srbima na Kosovu i Metohiji, a iz samog tona tekst izbija ogoljen i patološki prezir prema svemu srpskom, čime Kurti zapravo otkriva svoju ideološku matricu, koja se ne može opisati drugačije nego kao politika mržnje", rekao je Vučević.

Dodaje da iskrivljen narativ o prirodi separatističkog pokreta na Kosovu i Metohiji, koji je i jedini izvor svih problema sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji od 1999. godine do danas, i hvalospevi o NATO-u kao spasiocu albanskog naroda, nemaju nikakve veze sa istinom, trenutnom situacijom na terenu.

Kako je naglasio Srbija je širom sveta univerzalno prepoznata kao uspešna i napredna država, kao i motor razvoja regiona zapadnog Balkana, zbog čega "patetični i arhaični Kurtijevi propagandni narativi ne mogu da imaju efekat kakav su možda imali pre dve i po decenije".

Prema Vučevićevim rečima opredeljenje za mir i stabilnost se dokazuje demokratskim ponašanjem, poštovanjem ljudskih prava i konstruktovnošću u dijalogu koji Beograd i Priština vode uz posredovanje EU, a Kurti podbacuje na svim tim poljima, čime dokazuje da je izazivač neprilika, a ne neko kome je stalo do mira i stabilnosti.

"Njegova paskvila u 'Njujork tajmsu' je dokaz da on nije odmakao daleko od marksističko-enverističkog ekstremiste koji je prevrtao kamione sa srpskom robom, spaljivao na lomačama keksove i čokolade proizvedene u Srbiji, i nasilno nastupao čak i prema političkim neistomišljenicima albanske nacionalnosti uvevši praksu upotrebu suzavca umesto upotrebe argumenata", rekao je premijer Srbije.

Vučević je rekao i da kada govorimo o žrtvama albanskog separatizma na Kosovu i Metohiji, Kurti bolje neka odgovori zašto gotovo četvrt miliona Srba i drugih nealbanaca prognanih sa Kosova i Metohije do danas nema mogućnost da se vrati kući.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučević: Lista oko SNS odnela čistu i ubedljivu pobedu u svim gradovima i opštinama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dijana

    5. jul 2024 | 19:07

    Samoproglasena kriminalna drzava Kosovo je jedina evropska drzava koja ima enklave.

  • Pp

    5. jul 2024 | 14:43

    Sve to što si Vučeviću rekao čućemo i pročitaćemo samo mi Srbi, jer nikoga u svetu ne zanima srpska muka. Ameriku i NATO fašiste ne zanima istina i pravda već gaze svakog ko im nije poslušni rob i ko je pravoslavac, a svoju terorističku decu kao što su Šiptari štite i nagovaraju da terorišu Srbe. I mi trenutno ne možemo ništa jer smo okruženi NATO neprijateljima sa svih strana, a Rusija je daleko i ima svojih problema. Sve što možemo je da nekako preživljavamo i da čekamo trenutak kad će se promeniti geopolitičke okolnosti, i da tada, bez milosti, ne zaboravljajući prošlost u ime humanosti, samo prepišemo od Izraela koji je jedini shvatio koji je jedini način opstanka pored muslimana, i postavimo zidove, minska polja i bodljikavu žicu prema Albancima i više nikad ne dozvolimo da njihova noga kroči na srpsku zemlju.

  • Tamara

    5. jul 2024 | 17:59

    Srbija neće prva prekinuti mir niti otpoceti sukob ali u svetu izazova moramo biti naoruzani

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA