Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijer Vučević meta sajber-napada: Krivična prijava protiv NN lica koje je upotrebilo njegov lik

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veštačkom inteligencijom kreirana je nepostojeća izjava premijera Miloša Vučevića gde je zloupotrebljen njegov lik, dok su generisanim glasom objavljeni podaci o nepostojećim projektima Vlade.

  • 10
Miloš Vučević, komemoracija, Košare Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Na društvenoj mreži Facebook pojavio se lažni snimak predsednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića sa naloga "Corvus01".

Kako se navodi u saopštenju kabineta premijera, veštačkom inteligencijom kreirana je nepostojeća izjava premijera Miloša Vučevića gde je zloupotrebljen njegov lik, dok su generisanim glasom objavljeni podaci o nepostojećim projektima Vlade.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno policijski službenici uprave za tehniku SBPVTK obratili su se kompaniji Meta kako bi se uklonile navedene objave i dostavili podaci o administratoru naloga", navodi se  u saopštenju.

Kako se ističe, podneta je krivična prijava protiv NN lica i radi se na utvrđivanju identiteta lica koje stoji iza profila na kome je objavljen lažni video.

Oglasilo se Više javno tužilaštvo

Povodom ovog slučaja oglasili su se i iz Višeg javnog tužilaštva. Kako navode, posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je policijskim službenicima Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja.

"Pomenutim zahtevom zatraženo je uklanjanje predmetnog naloga na društvenoj mreži, uz prethodno prikupljanje podataka o nalogu i njegovom korišćenju od pružaoca usluge “Meta Pltaforms”. Posebno odeljenje visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu apeluje na građane da prilikom korišćenja interneta budu obazrivi i da pažljivo čitaju tekstove i gledaju, odnosno slušaju audio i video zapise na internetu, te da ukoliko su usled ovog ili sličnih događaja dovedeni u zabludu da na svoju štetu nešto učine, podnesu prijavu dolaskom u prostorije tužilaštva ili putem elektronske poste vtk@vtk.jt.rs", ističe se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Video: Premijer Vučević na parastosu Svetom knezu Lazaru i Kosovskim junacima u Ravanici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    3. jul 2024 | 20:43

    Ovo je sraman čin koji je za svaku osudu. lica koja su izvela sajber napad na Vučevića pod hitno sankcionisati.

  • Bubi

    3. jul 2024 | 20:42

    Za ovakva dela treba krivično da se odgovara i počinioci sankcuonišu!

  • Ena

    3. jul 2024 | 20:08

    Neprijatelji Srbije ne prestaju sa napadima na aktuelnu vlast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA