≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šapić nakon stravičnog nevremena u Beogradu: Superćelijske oluje su naša realnost, ovo su problemi

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gradonačelnik se obraća iz Starog dvora

  • 9

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obratio se javnosti nakon stravičnog nevremena koje je pogodilo prestonicu.

- Moramo da prihvatimo nove vremenske okolnosti. Superćelijske oluje postaju naša realnost. Čak smo imali sreće u odnosu na region i svet. Zagreb je potpuno opustošilo. Količina padavina je bila oko 55 litara po kvadratu. Maksimum je nekih 60 litara. To je količina koja obično padne za mesec dana - rekao je Šapić.

Naša kanalizacija ne može da primi veću količinu kiše, i to je problem i u daleko bogatijim sredinama i gradovima, podsetio je. 

- Imali smo preko 250 intervencija naših javnokomunalnih preduzeća, 1500 radnika je sve vremena na terenu, situacija u gradu počinje da se malo stabilizuje - rekao je.

Dodaje da smo imali i čupanja stabala i oštećena vozila.

- Moramo da prihvatimo nove vremenske prilike. Treba da se prilagođavamo, da osiguravamo vozila. Hoću da se zahvalim našim službama, jutros smo od 5 sati na ulici. Nadamo se da neće biti više padavina u ovakvoj količini, i da nećemo imati tragične slučajeve. Treba da budemo svesni, da ostaneko kući kad dođe do ovakvih nepogoda i da se ponašamo u skladu sa preporukama - istakao je.

Tamo gde su uvale, gde su depresije, tu su i sad bili najveći problemi, pojasnio je.

- Kad se nanese granje, mulje, tu ništa ne može da se uradi dok neko to fizički ne ukloni. To je realnost u tom momentu. Očekujemo da će se sve smiriti do kraja večeri. Biće još jedna kiša, pratićemo stanje - dodao je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Afht

    2. jul 2024 | 11:17

    Vodozemac bi trebao da zna da se sahtovi ciste pre kise. Kod mene u bloku iz sahta raste drvo..

  • Meri

    2. jul 2024 | 11:44

    Znaci nije resenje da se nateraju investitori koji su prikljucivali zgrade u kanalizacione cevi koje nisu predvidjene za toliki protok vode,da oni ssd o svom trosku stave vece cevi ?! Nije resenje da se ti isti investitori nateraju da sad naprave svuda kolektore za kisnicu,koji su trebali da budu napravljeni po zakonu kad se vec gradila zgrada ?! Nije resenje da nadlezne sluzbe odrzavaju kolektore i kanalizaciju ?! Nego je resenje da osiguramo stanove i automobile ?!? Jako zanimljivo zapazanje.

  • Anonymus

    2. jul 2024 | 11:17

    Ali kako na novoj lux zgradi da ode fasada to objasni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA