Vreme čitanja: oko 1 min.

MSP o godišnjici Povelje UN: Više nego ikada potrebna snažna svetska organizacija

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

MSP o godišnjici Povelje UN: Više nego ikada potrebna snažna svetska organizacija

  • 0
Nikola Selaković Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija Ujedinjene nacije UN Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da Srbija ima dodatnu obavezu da se bori za pobedu vrednosti i principa definisanih u Povelji Ujedinjenih nacija (UN) s obzirom na to da je u njenom slučaju grubo narušeno međunarodno pravo.

Povodom godišnjice potpisivanja Povelje UN, ministarstvo je na Instagramu objavilo da se Srbija dosledno zalaže za poštovanje pravila ponašanja u međunarodnim odnosima, zasnovanih na Povelji UN.

"Godišnjica tog značajnog događaja, koji je uspostavio moderne međunarodne odnose, prilika je da se pozove na dalje jačanje autoriteta UN, jer je danas, možda više nego ikada u novijoj istoriji, potrebna snažna i principijelna svetska organizacija", navodi ministarstvo.

Dodaju da je Srbija svesna da principi, kao što su suverena ravnopravnost svih članica UN, obaveza da se uzdrže od upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili politička nezavisnost bilo koje države, ili obaveza da se međunarodni sporovi rešavaju mirnim putem, predstavljaju osnovu na kojoj još treba da gradimo mir i stabilnost u svetu.

Srbija, kako se ističe, ima dodatnu obavezu da se bori za pobedu vrednosti i principa definisanih u Povelji UN, s obzirom na to da je u njenom slučaju grubo narušeno međunarodno pravo.

"Kao zemlja orijentisana ka budućnosti, ali i zemlja koja je poslednjih decenija na sopstvenoj koži osetila i pokušaj secesije i rat koji je protiv nje vođen - što je i jedno i drugo na najbrutalniji način prekršilo međunarodno pravo - osećamo dodatnu obavezu da se borimo za pobedu vrednosti i principa definisanih u Povelji UN", poručuju iz MSP Srbije.

Povelja Ujedinjenih nacija potpisana je na jučerašnji dan 1945. godine u San Francisku.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Dačić za Telegraf.rs: Evropska unija mora da zaustavi svoje čedo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA