≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučić iz Brisela o novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine: "Od Kurtija očekujem da viče i drami"

M. L.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Predsednik će učestvovati i u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije

  • 33
Aleksandar Vučić Printskrin/Youtube/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Brisela gde je u jednodnevnoj radnoj poseti. Predsednik će učestvovati i u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije.

- Znate da sam uvek pesimističan ili veoma odmeren. Bila su tri veoma važna sastanka, i sa gospodinom Kopmanom i Šarlom Mišelom i Varheljijem. Tema je bila agenda rasta i neophodne reforme, šta je to što možemo da uradimo. Imamo još jedan problem koji moramo da rešimo i mislimo da to rešimo u narednih sedam dana i mislim da je to dobro ocenjeno i od Varheljija i od Kopmana. Mene uvek ovde vode, spremaju sendviče i mučenje sa Kurtijem sve vreme, danas je bilo drugačije i strateški važno - rekao je Vučić i nastavio:

- I veoma sam srećan što sam sa Mišelom mogao da razgovaram o svim bitnim pitanjima i o svemu što se zbiva u svetu, agenda rasta i ono što gospodin Mišel očekuje da vidimo šta je nama činiti kako da se prilagodimo i izvučemo najbolje za našu zemlju. Veoma dobri i važni razgovori. Važan je signal da dobro radimo posao to je ono što privlači investitore - rekao je.

Kurti će malo da viče i drami 

Vučić je naveo da od susreta sa Kurtijem ne očekuje ništa.

- Očekujem da će malo da viče i drami, kao i uvek. Borelja i Lajčaka ću pažljivo da saslušam, da razgovaram sa njima, borićemo se za interese našeg naroda. Dobra vest za Srbiju je reizbor fon der Lajen, a što se tiče Kaje Kalas sačekaćemo da vidimo kako će to da ide - dodao je.

Predsednik je pozdravio kinesku inicijativu za okončanje sukoba u Ukrajini.

- Zapad mora da se bori najjače do kraja, ali neće da se stave u Putinove cipele, jer ako on izgubi rat neće biti više Rusije koju znamo. Kada imate dve strane od kojih nijedna ne može da bude poražena rat će da eskalira - rekao je.

- Danas je ovo bilo drugačije i strateški veoma važno. I veoma sam srećan što sam mogao o svim bitnim pitanjima da razgovaram sa Šarlom Mišelom i o odnosima Srbije i Evropske unije, našem evropskom putu, ali i o svemu onome što se zbiva u svetu, Ukrajini i Rusiji, ali i o Agendi rasta, kao i o onome što Mišel očekuje kao nekakvu vrstu strateških reformi unutar same EU, da bismo mogli bolje da procenimo našu poziciju u narednom periodu i šta je nama činiti, kako da se tome prilagodimo i kako da izvučemo najviše za našu zemlju -  rekao je Vučić.

Naveo je da su to za nas bili veoma važni i veoma dobri razgovori.

"Ja verujem da ćemo pre kraja godine već imati prve tranše novca iz Agende rasta", rekao je Vučić.

On je istakao da je to važan signal za nove investitore - da mi dobro radimo svoj posao, jer to je ono što privlači nove investitore.

Vučić je rekao da je tema na svim sastancima bila Agenda rasta i neophodne reforme, kao i jedinstveno tržište.

"Razgovarali smo o tome šta je to što možemo da uradimo, koje su to nedostajuće stvari. Mi imamo još jedan problem koji moramo da rešimo i mislimo da ćemo to rešiti u narednih sedam dana. Bićemo u potpuno spremni i mislim da je to izuzetno dobro ocenjeno i od komesara Varheljija i od Kopmana", rekao je Vučić.

Kazao je da mi treba da počnemo da rešavamo neke probleme, poput SEPA - Single European Payment Area, to jest Jedinstvene evropske zone plaćanja.

"Takođe tu su i PEM konvencija, posebno zeleni koridori... to su suštinske stvari, razgovarali smo o investicijama, razgovarali smo i o kritičnim mineralnim sirovinama, o mnogo čemu smo danas razgovarali, ako mogu da kažem, mislim da imamo novi zamah i priliku da, da ne kažem ubrzamo proces naših evropskih integracija, možda bi bilo pretenciozno, ali da te odnose učinimo još boljim i korisnijim u interesu našeg naroda. I naravno sad nas čekaju razgovori sa Boreljom i Lajčakom, a onda sa Kurtijem i Boreljom i Lajčakom", rekao je Vučić.

Predsednik Vučić sastao se ranije danas sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

Prema najavi iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Borelj i Lajčak imaće odvojene sastanke sa liderima od 15 sati, nakon čega će uslediti zajednički trojni sastanak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • janko

    26. jun 2024 | 14:32

    Ogromna nepravda se godinama čini Srbiji. Trpimo teror a u svetu se mi predstavljamo kao krivci.

  • Milos

    26. jun 2024 | 14:31

    Koliko god se naša strana trudila oko dijaloga Kurti ne želi da ispuni svoje obaveze.

  • ana

    26. jun 2024 | 14:32

    Petar Jovanović: "Nadam se da će Vučić ostati čvrst i da neće popustiti pod pritiscima. Dijalog je bitan, ali ne na štetu Srbije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA