Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučević za AFP o dijalogu Beograda i Prištine: Spremni smo da pravimo dogovore i kompromise

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Spremni smo da pravimo kompromise koji znače da nijedna strana nije apsolutni pobednik ili apsolutni gubitnik. Sve drugo ne može da ima dugoročnu održivost", rekao je Vučević

  • 9
Miloš Vučević na panelu Pristupne perspektive Zapadnog Balkana i njihov značaj za budućnost Evrope Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Srpski premijer Miloš Vučеvić govorio je danas za agenciju AFP o najvažnijim pitanjima za Srbiju.

Između ostalog, Vučević je govorio i o litijumu, gde je istakao da je rudarstvo dugo bio pokretač razvoja zemlje, ali je insistirao da svaki budući projekat mora da se suoči sa rigoroznom kontrolom kako bi se osiguralo da rudnik ne izazove nikakvu štetu po životnu sredinu, prenosi Kurir.

"Nikada nećemo dozvoliti da neko uništava srpske reke, polja, jezera, šume, livade, planine i ravnice", rekao je Vučević za AFP. "Ali takođe nećemo odustati od nečega što bi moglo da bude snažan ekonomski potencijal i pokretač razvoja Srbije u budućnosti“, dodao je on.

AFP navodi da je ranije ovog meseca, australijski rudarski gigant Rio Tinto objavio željno očekivani izveštaj o uticaju na životnu sredinu rudnika, koji sadrži jednu od najvećih evropskih rezervi litijuma – strateški vrednog metala ključnog za proizvodnju baterija za električna vozila.

Vučević je govorio i dijalogu Beograda i Prištine.

- Spremni smo da pravimo dogovore i kompromise, kompromise koji znače da nijedna strana nije apsolutni pobednik ili apsolutni gubitnik. Sve drugo ne može da ima dugoročnu održivost - rekao je on i dodao:

"Bolje je hiljadu puta sedeti za stolom bez rezultata nego imati jedan incident na terenu. Bolje da sednemo, sastanemo se, pokušamo da razgovaramo. Sve nego zaoštravanje", dodao je on.

Prema njegovim rečima, veliki narodi i velike države, nisu to zbog svoje teritorije, već zbog svoje odgovornosti da traže mir.

Premijer Srbije je Kurtiju pripisao odgovornost za "stanje kliničke smrti dijaloga dve zemlje", preneo je Frans pres.

"Mislim da on (Kurti) uopšte ne želi da dijalog uspe", dodao je Vučević.

Vučević, koji je proletos izabran za premijera posle vremena provedenog na čelu ministarstva odbrane, takođe je priznao da bi srpsko oružje moglo da završi na frontu u Ukrajini da bi pomoglo Kijevu.

"Nije reč o srpskom doprinosu nekoj od zaraćenih strana", rekao je Vučević, već o oružju koje se prodaje trećim zemljama koje se, prema njegovim rečima, potom preraspodeli.

"Ne želim da sprečavam kompanije da prodaju našu municiju u Španiju, Češku, SAD... Zato što to nije zabranjeno i nije nemoralno da proizvodimo oružje i municiju koja se, nažalost, takođe koristi gde je rat", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Video: Vučević: Lista oko SNS odnela čistu i ubedljivu pobedu u svim gradovima i opštinama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zora

    25. jun 2024 | 22:09

    Priština nikada nije bila zainteresovana da ozbiljno pristupi dijalogu koji bi doveo do mirnog rešenja situacije na KiM. To je veliki problem.

  • Ena

    25. jun 2024 | 21:50

    Srbija je za razliku od Prištine uvek bila spremna za dogovore i kompromise.

  • Nenad

    25. jun 2024 | 22:28

    I imaćemo kompromise i dogovore za našu decu i za naš narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA