Vreme čitanja: oko 1 min.

Borelj: EU spremna da produbi postepenu integraciju Zapadnog Balkana

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Borelj je naglasio da se usklađenost zemalja Zapadnog Balkana sa spoljnom politikom EU smatra "izražavanjem njihovog strateškog izbora privrženosti članstvu"

  • 2
Žozep Borelj, Brisel Žozep Borelj / Foto: Tanjug/AP

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas u Luksemburgu da je Evropska unija spremna da produbi postepenu integraciju Zapadnog Balkana i proširi podršku partnerima sa Zapadnog Balkana, ali da im poručuje da budu uz EU u odbrani međunarodnog poretka.

On je nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU rekao da se to posebno odnosi na situaciju oko Ukrajine i "mere koje se sprovode da bi se suprotstavilo ruskoj invaziji".

Borelj je naglasio da se usklađenost zemalja Zapadnog Balkana sa spoljnom politikom EU smatra "izražavanjem njihovog strateškog izbora privrženosti članstvu".

Naveo je i da održavanje bliskih veza sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina "nije kompatibilno sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa i unutar Evropske unije".

U Luksembrugu je danas održan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije i predstavnika regiona Zapadnog Balkana, kojem je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

Tokom sastanka su, pored ostalog, razmenjena mišljenja o Zapadnom Balkanu, uz učešće ministara spoljnih poslova Srbije, Albanije, BiH, Severne Makedonije, Crne Gore i tzv. Kosova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučić se sreo sa Fon der Lajen: Predsednica Evropske komisije u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    25. jun 2024 | 10:43

    2 DECENIJE SLUSAMO LAZI IZ BRISELA!!! BRISEL NAS NECE-NISMO BILI SA HINKIJEM !!!

  • Nes

    25. jun 2024 | 09:41

    Ti i tvoji nalogodavci ste krivi za genocid nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Kurti je samo vaš hardver i radi onako kako ga vi programirate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA