Vreme čitanja: oko 3 min.

Đurić: Sutra ću u Luksemburgu govoriti o prednosti za EU od prijema Srbije i regiona

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dodao je da spoljna politika Srbije neće biti platforma za unutrašnju politiku

  • 0
Marko Đurić Foto: Tanjug / Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić rekao je danas da će na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije i predstavnika regiona Zapadnog Balkana sutra u Luksemburgu govoriti o tome koje su prednosti za EU od pristupanja Srbije i ostalih zemalja iz regiona.

Đurić je za TV Pink rekao da se uglavnom govori samo o tome koje su prednosti od članstva za Srbiju, a ne i koje su prednosti sa samu EU.

Objasnio je da će 17 miliona ljudi iz regiona i sedam miliona talentovanih Srba značiti mnogo za bezbednost, energetiku, odbrambene kapacitete, kao i za veze sa zemljama Afrike i Latinske Amerike sa kojima Srbija ima tradicionalno dobre odnose.

Dodao je da pridruživanje Srbije i zemalja regiona EU ima i kulturološki značaj, navodeći da su Srbi narod Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Karađorđa i drugih.

"Na 1.000 stanovnika imali smo ne jednom velike naučnike i ljude", rekao je Đurić.

Dodao je da je komparativna prednost Srba to što žive u epohi predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Za nas je ključno to što danas imamo politiku koja znači stabilnost u susret izazovima na koje ne možemo da utičemo, jer su eksternog karatkera. Mislim da predstoji period turbulencija i da, ukoliko dođe do političkih promena u Americi, može doći i do promene rešenja problema u Ukrjaini", naglasio je Đurić.

Podvukao je da je Srbija vodi samostalnu, slobodnu i slobodarsku spoljnu politiku i da joj niko spolja joj određuje sa kime će da zasniva političke i ekonoske odnose.

"Mi spoljnu politiku zasnivamo na osnovu interesa građana Srbije, koji su to prepoznali i u ovom teškom vremenu se okupili oko ideje da Srbija ostane autonomni centar odlučivanja", rekao je Đurić.

Podsetio je da u julu stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, kao i da je Amerika je postala broj jedan parnter u oblasti IT tehnologija.

Dodao je da posle Luksemburga ide u Paragvaj gde će se održavati Samit američkih država, u okviru kojeg će se razgovarati o jačanju i postojaćih i građenja novih partnerstava.

"Cela Latinska Amerika će biti tamo, od Kube i Argentine, Kanade, SAD, do centrlane Amerike. Sa svima ćemo razgpvarati i nastaviti da gradimo prijateljstva", rekao je Đurić.

Dodao je da želi da se čuju različiti stavovi i da građani Srbije ne treba da brinu jer će u Srbiji uvek moći da se čuju i proamerički i proruski i prokineski, ali ponajpre prosrpski stavovi", naglasio je Đurić.

Dodao je da spoljna politika Srbije neće biti platforma za unutrašnju politiku, već da će biti vođena na izbalansiran način, uzimajući u obzir interes da održavamo stara i pravimo nova prijateljstva.

Govoreći o kritikama opozicije na račun ambasadora SAD Kristofera Hila, istakao je da srpsko gostoljublje nalaže da se ponašamo domaćinski, kao i da je neprihvatljivo vršiti pritisak na predsednika, jer je u interesu svih građana da predsednik sarađuje sa ambasadorom jedne od najznačajnijih zemalja.

"Jedan dan se dodvoravaju ambasadorima i obijaju pragove ambasada. U provm momentu kada od Hila stigne pohvala na račun Srbije, npr. za ekonomski razvoj, tada on postaje meta kritika i uvreda. Toliko o strateškom opredeljenju. Reč je samo o goloj želji da se dođe do vlasti", kaže Đurić.

Dodao je da "lažna elita" želi da zadrži odnose sa lobijima u vlekim državama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Đurić: "Ovo definitivno nije pobeda onih koji su Srbiji hteli da stave žig"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA