Vreme čitanja: oko 2 min.

Đurić: Srbija želi ravnopravno mesto za stolom unutar EU

A. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar je naglasio da "uz sve poštovanje prema različitim idejama", Srbija ne smatra da treba da bude "član drugog reda", kao i da razume i postupnost procesa, saopštilo je resorno ministarstvo.

  • 0
Beč Marko Đurić Foto: Tanjug/MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić ocenio je danas da je sastanka evropskih ministara spoljnih poslova neformalne grupe "Prijatelji Zapadnog Balkana" i partnera sa Zapadnog Balkana u Austriji bio sjajna prilika da se predstave ambicije Srbije u vezi sa sveukupnim rastom i razvojem zemlje, ali i da se pošalje jasna poruka da Beograd pruža ruku saradnje i očekuje ravnopravno mesto za stolom unutar EU.

- U neverovatnom ambijentu manastira Getvajg, osnovanog 1027. godine, sastali su se ministri inostarnih poslova zemalja regiona i visoki predstavnik EU Žozep Borelj. Za nas je ovo bila sjajna prilika da predstavimo ambiciju Srbije da do 2027. godine nastavimo rast životnog standarda građana, ubrzani razvoj infrastrukture, ubrzani ekonomski i ukupni društveni razvoj, ali i prilika da pošaljemo jasnu poruku da Srbije očekuje ne bilo kakve kompromise, posebno ne trule kompromise, već ravnopravno mesto za stolom unutar EU - rekao je Đurić nakon sastanka.

Ministar je naglasio da "uz sve poštovanje prema različitim idejama", Srbija ne smatra da treba da bude "član drugog reda", kao i da razume i postupnost procesa, saopštilo je resorno ministarstvo.

- Mislim da smo poslali jednu snažnu, pozitivnu poruku da je Srbija zemlja koja pruža ruku saradnje, koja drži do sebe, koja je stari evropski narod, stara evropska civilizacija i kao takva želi ravnopravno mesto za stolom, spremna da učini mnogo, ali isto tako zahteva za sebe poštovanje i ravnopravno mesto - rekao je Đurić.

Dodao da je skup bio prilika da ukaže na "tragičan položaj srpskog naroda na Kosov i Metohiji", o kojem zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i timom u Kancelariji za KiM neprekidno informiše sagovornike unutar EU, sa jasnom željom da dođe do hitne reakcije na već višegodišnje pritiske koje rezultiraju iseljavanjem i "de facto tihim progonom našeg življa".

Naveo je da je u Getvajgu imao veliki broj sastanaka i da je razgovarao sa slovačkim, češkim, hrvatskim, slovenačkim kolegom, kao i ministrima iz Crne Gore.

Dodao je da mu je veliko zadovoljstvo što je imao "ekstenzivan i sadržajan sastanak" sa visokim predstavnikom Boreljom sa kojim je kasnije obišao "prelepi manastir".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Đurić: "Ovo definitivno nije pobeda onih koji su Srbiji hteli da stave žig"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA