Vreme čitanja: oko 1 min.

Šalenberg: Evropska unija je nepotpuna bez Zapadnog Balkana, nema sumnje da je region deo evropske porodice

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istakao je da je potpuno pogrešno nazivati Zapadni Balkan dvorištem Evrope

  • 0
Aleksander Šalenberg, kancelar Austrije Foto: Tanjug/AP

Evropska unija neće biti potpuna dok Zapadni Balkan ne postane deo njene porodice, izjavio je danas austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg i pozvao na ubrzavanje procesa proširenja EU na Zapadni Balkan.

Šalenberg je na Evropskom forumu Vahau u Austriji, uoči uručivanja nagrade "Alojz Mok" šefu diplomatije EU Žozepu Borelju, ukazao na izazove sa kojima se svet suočava, ali je rekao da je potrebno nositi se i sa dugogodišnjim izazovima unutar Evrope, posebno u regionu gde "moramo da pređemo sa govora na konkretnu akciju".

"Očigledno mislim na Zapadni Balkan, koji je za nas kulturno, mentalno i emocionalno neposredno susedstvo. I nema sumnje, a verujem da se i u tome slažemo, da je Zapadni Balkan, ovaj region, već deo evropske porodice, da pripada ovoj evropskoj porodici", rekao je šef austrijske diplomatije

Istakao je da je potpuno pogrešno nazivati Zapadni Balkan dvorištem Evrope.

"To je potpuno pogrešno. Okružen je državama članicama EU. Zapadni Balkan je centar, unutrašnje dvorište Evropske unije, a mi nismo potpuni sve dok oni nisu deo naše porodice. Moramo da ubrzamo ovaj proces", poručio je Šalenberg.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA