Vreme čitanja: oko 6 min.

Heker: Saradnja vojski SAD i Srbije sve bolja, mir u regionu prioritet za SAD

A. G.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Heker je rekao da je veoma zadovoljan vežbom Platinasti vuk koja se završava sutra, a u kojoj učestvuje Ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije, zajedno sa američkom vojskom

  • 2
Komandant američkih vazdušnih snaga za Evropu i Afriku general Džejms Heker Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić/bs

Komandant američkih vazdušnih snaga za Evropu i Afriku, general Džejms Heker izjavio je danas da je saradnja vojske Srbije i SAD sve bolja, kao i da su mir i stabilnost u regionu prioritet za SAD i da su to dva razloga zbog kojih je došao u Srbiju.

U intervjuu Tanjugu, Heker je rekao da je veoma zadovoljan vežbom Platinasti vuk koja se završava sutra, a u kojoj učestvuje Ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije, zajedno sa američkom vojskom.

Američki general kaze da su se na vežbi okupile vojske četiri ili pet različitih zemalja da vežbaju kako da održavaju stabilnost u regionu.

Komandant američkih vazdušnih snaga za Evropu i Afriku general Džejms Heker Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić/bs

- Imao sam danas priliku da razgovaram sa načelnikom srpskog vazduhoplovstva i pitam sam ga kako je srpsko vazduhoplovstvo radilo na vežbi. I oni su bili u stanju da urade neke dobre stvari sa svojim helikopterima, kao i sa transportnim avionima, oi su u osnovi izvlačenje izvlačili ranjene vojnike sa terena. Bila je to dobra integrisana vežba među različitim nacijama, ali i sa srpskim vazduhoplovstvom. I zvuči kao da ide baš dobro - rekao je Heker.

Heker ističe da je saradnja vojske Srbije i SAD sve bolja i da je upravo zato i došao u Srbiju, da tu saradnju poveća.

- Imao sam priliku danas da razgovaram sa načelnikom vazduhoplovstva Srbije o drugim stvarima koje bismo mogli da uradimo u budućnosti sa različitim vežbama. I naravno, želimo da uradimo onoliko koliko možemo, pre nego što nam to zaista bude potrebno - naglasio je Heker.

On je dodao da su se mnoge od tih vežbi bavile nekim od nedavnih prirodnih katastrofa koje su se dogodile, kao što je bio slučaj sa velikim zemljotresom u Turskoj ili sa velikim poplavama u Srbiji.

- Vežbamo da vidimo kako možemo da sarađujemo, da spasavamo ljude u prirodnim katastrofama i da pružamo humanitarnu pomoć. Takođe smo razgovarali o različitim kursevima - rekao je američki general.

Komandant američkih vazdušnih snaga za Evropu i Afriku general Džejms Heker Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić/bs

On je naveo da trenutno postoji kurs u bazi Ramštajnu gde je Srbija poslala 10 pripadnika i gde je simulirana avionsku nesreća na aerodromu.

- Učili smo od njih, ali smo i mi njih učili, kako iznosimo ranjene, čistimo aerodrom, da bio funkcionalan. Razgovarali smo i o školskim stvarima. Imali smo jednog srpskog kapetana koji je nedavno došao u našu školu za oficire eskadrile u Ramštajnu i prošao kurs. To su stvari koje pokušavamo da radimo bilateralno, to su male stvari. Nadamo se da ćemo to povećati u budućnosti, ali to će zavisiti od srpskog političkog vrha - poručio je Heker.

Na pitanje da li očekuje da će Vojska Srbije biti modernizovana opremom iz SAD, Heker je odgovorio da je Vojska Srbije nedavno dobila Hamvije i da imaju spisak opreme koju je Srbija tražila, da pružaju Vojsci Srbije odgovore na pitanja o toj opremi, ali da će videti šta će političko rukovodstvo Srbije odlučiti da uradi.

Komandant američkih vazdušnih snaga za Evropu i Afriku general Džejms Heker Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić/bs

- Očigledno su zainteresovani za zapadnu opremu, ali postoji i druga oprema koja je takođe dobra. Dakle, na njima će zavisiti šta će da odaberu - konstatovao je američki general.

Na pitanje koliko je ostvarivo strateško partnerstvo SAD i Srbije, Heker odgovara da je cilj naša dva naroda da imamo mir i bezbednost u regionu.

- To je prioritet i svaka vežba koju radimo i svi kursevi koje dajemo su ka tom cilju. I zato sam sasvim iskreno došao ovde - poručio je Heker.

On je ispričao da je imao sastanak sa načelnicima vazduhoplovstva u Ramštajnu, da je tamo bio prisutan šef vazduhoplovstva Srbije da je imao odvojeni bilateralni sastanak sa njim.

Komandant američkih vazdušnih snaga za Evropu i Afriku general Džejms Heker Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić/bs

- Pozvao me je da dođem ovde da vidimo šta bismo mogli da uradimo da razgovaramo i naučimo o Srbiji i šta bismo mogli da uradimo da poboljšamo naš odnos kako bismo obezbedili mir i stabilnost u regionu. Srećan sam što sam prihvatio ponudu jer smo danas imali odličan razgovor. A sutra ću imati priliku da se sastanem sa vašim načelnikom Generalštaba, ministrom odbrane, a zatim i sa vašim predsednikom. Radujem se tim razgovorima - rekao je američki general.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Heker je rekao da on utiče ne samo na Zapadni Balkan, već na ceo svet, ali s druge strane, ističe da ni Rusija nije računala na takvu reakciju ostatka sveta, jer se, kako smatra, svet ujedinio i ne samo da govori jednim jezikom, već i troši i kupuje naoružanje.

- Ako pogledate ono što je Rusija uradila, oni su praktično izvršili invaziju na suverenu zemlju, krenuli su da otimaju njihovu teritoriju, stradalo je puno civila, poravnali su, praktično uništili gradove. Naravno da ceo svet sada gleda u to - rekao je komandant američkih vazdušnih snaga za Evropu i Afriku.

Komandant američkih vazdušnih snaga za Evropu i Afriku general Džejms Heker Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić/bs

On smatra da je Rusija verovala da će u Ukrajinu ušetati kao na Krim.

- Većina je mislila da će rat trajati kratko, a evo sad traje duže od dve godine. Od početka invazije dodali smo dve zemlje u NATO. I to je bilo verovatno neočekivano. Veoma malo zemalja je izdvajalo dva odsto BDP-a za NATO, a danas imamo mnogo više od toga. Još pet zemalja odlučilo je da kupi avione F-35. Sve te stvari su nenameravana posledica sa kojom Rusija treba da se suoči - smatra Heker.

On je rekao da ceni podršku koju je Srbija pružila Ukrajini, kako političku, tako i što se tiče opreme koju su dali Ukrajini, kako bi mogla da se pruži humanitarna pomoć.

- Što više pomoći Ukrajina dobije, to bolje - naglasio je Heker.

Komandant američkih vazdušnih snaga za Evropu i Afriku general Džejms Heker Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić/bs

Povodom najave vrhovnog komandanta NATO snaga za Evropu i zapovednika Evropske komande Američke vojske, Kristofera Kavolija da će NATO da pojača rezervne snage unutar misije na Kosovu i Metohiji, Heker je rekao da ta misija nije u njegovom delokrugu, tako da nije siguran da li su snage stigle ili ne.

- NATO stalno posmatra sopstevene misije, određuje potrebne resurse, manje ili više sredstava. Ali to nije do mene, time se bavi general Kavoli, tako da ja ne dajem ni impute po tom pitanju - naveo je Heker.

Kako je rekao, SAD podržavaju tranziciju takozvanih kosovskih snaga bezbednosti ka NATO standardima.

Komandant američkih vazdušnih snaga za Evropu i Afriku general Džejms Heker Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić/bs

Upitan zbog čega, kada je KFOR u skladu sa rezolucijom 1244 jedina oružana sila na Kosovu i Metohiji, Heker je rekao da kada rade sa zemljama NATO i kada imaju neku zemlju koja nije u NATO, za koju misle da će sarađivati - oni se trude da budu na istoj talasnoj dužini.

- Taktike, tehnika, procedure da budu usklađeni. Ako treba da radimo zajedno, da jednostavno nema dileme kako ćemo to raditi. Zbog toga ja to radim u mojoj misiji i zbog toga oni rade sa KFOR-om - naveo je on.

Napomenuo je da Priština zahteva i članstvo u NATO, ali da ne postoji konsenzus unutar alijanse u vezi s tim pitanjem.

Na pitanje da li će Prištini biti dozvoljeno da nabavi helikoptere, Heker ističe da ne veruje da postoji neko pravilo koje kaže da oni ne mogu da razmotre mogućnost kupovine helikoptera.

Komandant američkih vazdušnih snaga za Evropu i Afriku general Džejms Heker Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić/bs

- Možda i postoji, ali to je politička odluka i o tome će komitet NATO alijanse odlučivati i ja se tim ne bavim - kazao je Heker.

Heker je, govoreći o tome da li bi želeo da Srbija bude članica NATO, istakao da ukoliko to želi - ima pravo da podnese zahtev, a onda će biti na NATO alijansi da odluče da li će to dozvoliti ili ne.

- Ono što ću ja uraditi, ja ću sarađivati sa Srbijom kao partnerom NATO na vežbama i čak i ako Srbija nije u okviru NATO, već je partner NATO, možemo da sarađujemo i da imamo iste procedure, tehniku i taktiku. Mislim da je Srbija odličan partner i ako Srbija želi da uđe u NATO, ako NATO to želi, nema problema - zaključio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Milica Pavlović i Boban Rajović zapevali duet na koncertu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ајвар и ћевапи

    21. jun 2024 | 05:08

    Чим нас овај хвали најебали смо га,стали су нам ногом и за врат и на реп

  • Eni

    21. jun 2024 | 09:56

    Da ni ovo neka ZAMKA, lociraju mozda skladista vojne tehnike itd, daj boze da gresim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA