Vreme čitanja: oko 3 min.

Članovi Odbora za spoljne poslove sa irskim parlamentarcima o budućoj saradnji

A. G.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednica Odbora za spoljne poslove Marina Raguš upoznala je delegaciju sa predlogom Narodne skupštine da se i u ovom sazivu osnuje Grupa prijateljstva sa Irskom, navodeći da bi to trebalo da se ozvaniči na narednoj sednici Odbora za spoljne poslove.

  • 0
Skupština Srbije Printskrin: RTS

Članovi Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine razgovarali su danas sa delegacijom Parlamenta Irske o parlamentarnoj saradnji, evrointeracijama Srbije, ali i o dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je danas Narodna skupština.

Predsednica Odbora za spoljne poslove Marina Raguš upoznala je delegaciju sa predlogom Narodne skupštine da se i u ovom sazivu osnuje Grupa prijateljstva sa Irskom, navodeći da bi to trebalo da se ozvaniči na narednoj sednici Odbora za spoljne poslove.

Ona je istakla da je, na čelu sa predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić, poseban fokus ovog saziva stavljen na jačanje parlamentarne diplomatije i istakla da je geopolitički i bilateralno veoma važno da se pojača saradnja parlamentaraca Srbije i Irske.

Raguš je izrazila uverenje da će otvaranje ambasade Irske u Srbiji biti od izuzetne važnosti za produbljivanje saradnje dve zemlje.

Predsednik Odbora za evropske poslove Parlamenta Irske Kolm Brofi, kao predvodnik delegacije, složio se sa Raguš da će otvaranje ambasade ojačati veze dva naroda, ali da parlamentarna saradnja ne sme da zaostaje, kako na formalnom nivou i međunarodnim forumima, tako i na neformalnim nivoima.

Brof je preneo i poruku Odbora za evropske poslove Parlamenta Irske, a to je da se snažno zalažu sa proširenje Evropske unije, koji bi trebalo da bude otvoren i uravnotežen proces za sve zemlje kandidate.

Dodao je EU treba da vrati fokus na proces proširenja i da se pomeri sa tačke stagnacije po ovom pitanju, u kojem se nalazi već nekoliko godina.

Zamenik predsednika Odbora Brendan Holvin, govorio je o značaju pridruženja EU i benefita koji je EU imala na Irsku, od ekonomskog rasta do rešavanja geopolitičkih pitanja.

Predsednica Odbora za spoljne poslove Marina Raguš, istakla je da je Srbija više nego spremna sa sledeći korak u procesu evrointegracija, ali da je proces, koji za Srbiju sada već traje 21 godinu, usadio i evroskepticizam u srpski narod.

Raguš je na sastanku govorila i o stagnaciji dijaloga Beograda i Prištine i istakla da je 15 odsto Srba napustilo Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju u prethodnih godinu dana, ocenjujući da to ukazuje na etničko čišćenje koje se dešava u samom srcu Evrope.

- Razlog tome su hapšenja Srba na KiM bez pravnog utemeljenja, ukidanje dinara iz platnog prometa gde srpska zajednica na KiM čini većinu, zabranjivanje patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji, kao i mnoge druge represije koje takozvana prištinska vlada vrši nad pripadnicima srpskog naroda - navela je Raguš.

Ona je dodala da ovakvi potezi govore u prilog tome da Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju ljudska i građanska prava, a da je incident u Banjskoj bio posledica političke samovolje kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Raguš je na interesovanje irske delegacije govorila i o Rezoluciji o Srebrenici, kao i o zajednici sprskih opština na KiM, koje ni posle 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma nisu osnovane.

Sagovornici su se složili da o otvorenim pitanjima treba otvoreno i govoriti i da političko liderstvo podrazumeva rad na izazovima, ali da Srbija od evrointegracija ne treba da odustane.

Učešće u razgovoru uzeli su i članovi Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Dunja Simonović Bratić i Vladimir Đorđević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Bambi Tag na pres konferenciji posle prolaska u finale Evrovizije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA